Korang masih ingat tak dengan suntikan BCG yang dilakukan waktu kita darjah 6 dulu? Khabarnya, suntikan itu berkemungkinan menjadi punca kenapa kes COVID-19 di Malaysia tidak begitu teruk.

Hal ini dikongsi oleh Izzuddin Yusof di laman Facebooknya dengan menjelaskan kajian yang dibuat di New York Institute of Technology serta University of Texas mendapati negara-negara yang mewajibkan suntikan BCG kepada rakyatnya menyaksikan kes COVID-19 yang jauh lebih rendah daripada negara-negara yang tidak mengambil suntikan.

Lelaki Ini Jelas Suntikan BCG Mungkin Jadi Punca Kenapa Kes Kematian COVID-19 Tidak Begitu Teruk Di Malaysia

Malah, kadar kematian disebabkan COVID-19 di negara yang tidak mengambil suntikan BCG adalah 20 kali ganda lebih tinggi daripada negara-negara yang mengambil suntikan ini.

Secara kasar ada logiknya kerana sebagai contoh, US dan Itali adalah negara yang tidak pernah mewajibkan rakyatnya mengambil suntikan BCG dan sekarang kita menyaksikan kes di kedua-dua negara ini melebihi 100,000 kes.

Lelaki Ini Jelas Suntikan BCG Mungkin Jadi Punca Kenapa Kes Kematian COVID-19 Tidak Begitu Teruk Di Malaysia

IKLAN

Bagi negara Eropah pula, Spenayol dan Portugal juga sama. Sepanyol kini menyaksikan kes kedua tertinggi pada 140,000+ kes, manakala Portugal yang merupakan negara jiran disebelah barat hanya menyaksikan 12,000+ kes.

Jepun yang nampaknya seperti tidak serius mana dengan COVID-19 tetapi masih menyaksikan angka yang relatively rendah dan Korea Selatan yang berjaya menurunkan kes tanpa membuat sebarang lockdown. Kedua-duanya adalah negara yang mewajibkan vaksin BCG.

Alhamdulillah, begitu juga di Malaysia, tapi ini memang berkemungkinan menjadi punca kenapa kes di Malaysia pun maintain pada 100+ setiap hari tanpa graf menjadi exponential serta kadar kematian yang sangat rendah.

IKLAN

Walau bagaimanapun, kajian ini masih belum dibuat clinical trial. Korang boleh membuat pembacaan daripada sumber-sumber berikut:

https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.03.24.20042937v1

www.bloomberg.com/…/fewer-coronavirus-deaths-seen-in-countr…

IKLAN

https://www.euronews.com/…/has-the-key-to-a-coronoavirus-va…

https://www.irishtimes.com/…/coronavirus-more-striking-evid…

Apa-apa pun kita tunggu sama ada kajian seterusnya akan dijalankan demi membuktikan kesahihan ini.

Stay home and stay safe!