FamilyMart Malaysia hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa anak syarikat induknya akan menamatkan memorandum perjanjian dengan sebuah syarikat pertahanan Israel berikutan gesaan untuk memboikot kedai serbaneka Jepun itu.

ARTIKEL BERKAITAN: “What A Lame Excuse..” – Didakwa ‘Memerli’ Situasi Palestin, ZARA Tampil Beri Kenyataan

Ekoran Isu Boikot, FamilyMart Bakal Tamatkan Kerjasama Dengan Syarikat Israel

Kenyataan ini keluar selepas terdapat gesaan boikot terhadap rangkaian kedai serbaneka itu berikutan anak syarikatnya Itochu Aviation telah menandatangani MoU dengan salah satu syarikat daripada Israel.

Usaha memboikot itu juga telah mendapat sambutan netizen Indonesia dan Malaysia apabila mereka bersama-sama memuat naik foto demonstrasi rakyat Jepun di hadapan ibu pejabat syarikat Penerbangan Itochu.

Ekoran Isu Boikot, FamilyMart Bakal Tamatkan Kerjasama Dengan Syarikat Israel

IKLAN

“Keputusan itu dibuat bagi menyokong sokongan kerajaan Jepun terhadap perintah Mahkamah Keadilan Antarabangsa baru-baru ini, termasuk mencegah tindakan pembunuhan beramai-ramai di jalur Gaza.

“FamilyMart Malaysia mengulangi pendirian kami bahawa kami tidak menyokong keganasan atau pembunuhan dan kami tidak menyumbang atau menderma atau berurusan dengan Israel,” katanya.

Ekoran Isu Boikot, FamilyMart Bakal Tamatkan Kerjasama Dengan Syarikat IsraelFamilyMart antara rangkaian serbaneka yang semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

IKLAN

Menjenguk ke ruangan komen pula, rata-rata warganet menyokong tindakan pantas syarikat tersebut dalam memastikan tiada sebarang kaitan dengan penyokongan kekejaman pihak Israel.

“Terbaik FamilyMart! Sentiasa akur dengan netizen. Dari insiden memberhentikan penjualan alkohol sehinggalah ke isu Gaza, harap FM terus maju jaya…” komen seorang warganet.

“Kira dah boleh masuk FamilyMart lah kan?” persoal netizen lain.

“Ini baru statement bukan natural!” sokong pengikut lain.

IKLAN

BACA LAGI: Ahli Keluarga Sedang Hadapi Peperangan Di Gaza, Graduan Dari Palestin Ini Tetap Semangat Terima PhD Pada Hari Konvokesyen

KREDIT FOTO: Instagram Family Mart

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI