Soal keselamatan kenderaan tidak sepatutnya dibuat mainan…

Syarikat gabungan Toyota Motor Corp (7203.T), Daihatsu mengaku menipu sebahagian daripada pintu dalam ujian keselamatan perlanggaran sisi yang dijalankan untuk kira-kira 88,000 kereta kompak kebanyakannya dijual di bawah jenama Toyota.

Perkara tersebut dimaklumkan kepada umum menerusi satu kenyataan pada Jumaat.

Daihatsu Mengaku Tipu Ujian Keselamatan. Perodua Axia Baharu Antara Yang Terlibat

Menurut pemakluman tersebut, kemasan pintu pada kenderaan yang terjejas telah diubah suai dengan “takik” untuk meminimumkan risiko dalam ujian bahawa bahagian dalam pintu boleh pecah dengan tepi tajam dan menyebabkan kecederaan kepada penumpang apabila beg udara sisi digunakan dalam kemalangan.

Model yang terjejas termasuklah Perodua Axia yang dikeluarkan di Malaysia bermula dari Februari tahun ini.  Kira-kira 11,800 kenderaan yang terjejas adalah Axia yang dikeluarkan oleh Daihatsu di kilang usaha sama yang dikendalikannya dengan pembuat kereta Malaysia, Perodua.

IKLAN

Selain Perodua Axia kereta lain yang terjejas adalah Toyota Yaris Ativs yang dibuat di Thailand dan dipasarkan bermula Ogos tahun lalu.

Pengerusi Toyota, Akio Toyoda berkata syarikat itu sedang menyiasat bagaimana panel sisi model kenderaan yang terlibat  telah ditukar untuk ujian keselamatan dan memohon maaf atas apa yang disebutnya sebagai pencabulan kepercayaan pengguna.

Daihatsu Mengaku Tipu Ujian Keselamatan. Perodua Axia Baharu Antara Yang Terlibat

IKLAN

BACA JUGA: Pelajar Kejuruteraan Universiti Malaya Dinobat Sebagai Tokoh Siswa Kebangsaan 2022

“Kami akan meneruskan penyiasatan terperinci mulai dari sini, tetapi berjanji untuk memahami dengan tegas apa yang berlaku di tapak, menyiasat niat sebenar dan berusaha dengan ikhlas untuk mencegah berulang,” kata Toyoda kepada pemberita.

Daihatsu berkongsi bahawa mereka telah menemui ujian keselamatan palsu itu selepas menerima laporan daripada pemberi maklumay.  Syarikat pengeluar kenderaan gergasi itu juga telah melaporkan isu itu kepada agensi kawal selia dan menghentikan penghantaran model yang terjejas.

IKLAN

Sumber: reuters

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI