Susulan penahanan Datuk Seri Najib Tun Razak dan didakwa atas 3 pertuduhan jenayah pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahgunakan kuasa oleh mahkamah semalam , nampaknya episod cerita mengenai bekas keluarga Perdana Menteri ini semakin menarik perhatian.

Terkini anak sulungnya, Nooryana Najwa dalam laporannya di Malaysiakini mendakwa akaun bank peribadinya telah dibekukan selepas dia membayar wang ikat jamin bapanya semalam (DS Najib dibebaskan selepas membayar RM500,000 dan berbaki lagi RM500,000 yang perlu dibayar Isnin akan datang).

“Sebaik selepas saya membayar wang jaminan untuk ayah saya semalam dengan wang yang dikumpulkan daripada rakan dan saudara mara, bank saya berkata mereka mendapat arahan untuk membekukan akaun peribadi yang saya gunakan untuk membayar yuran sekolah sendiri,” katanya dalam hantaran di Facebook dalam bahasa Inggeris, hari ini.

“Duit Raya Anak Saya Pun Bank Bekukan, Itu Bukan Wang IMDB” Nooryana Najib Luah Perasaan
Nooryana Najib kesal dengan tindakan dilakukan terhadap keluarganya. Gambar dari MalaysiaKini
“Duit Raya Anak Saya Pun Bank Bekukan, Itu Bukan Wang IMDB” Nooryana Najib Luah Perasaan
DS Najib yang dibawa ke mahkamah semalam mendapat liputan meluas kerana inilah kali pertama bekas PM didakwa

Nooryana mendakwa bahawa akaun bank anak lelakinya yang berusia 10 bulan juga dibekukan.

“(Ia adalah) duit ‘raya’ pertamanya tahun ini,” katanya.

IKLAN

Malaysiakini juga difahamkan bahawa akaun bank peribadi seorang lagi anak Najib, Norashman juga dibekukan hari ini.

Sementara itu, Nooryana mempersoalkan sama ada kerajaan Pakatan Harapan begitu berdendam dan berusaha untuk “menghapuskan” seluruh keluarganya.

IKLAN

“Apa kaitan duit raya saya dengan 1MDB? Adakah ini Malaysia baru yang kita doakan itu?” tambahnya.

Najib ditangkap pada malam Selasa lalu oleh SPRM dan dihadapkan ke mahkamah pada pagi Rabu dan dikenakan tiga tuduhan jenayah pecah amanah (CBT) dan satu pertuduhanan menyalahgunakan kuasa.

IKLAN

Bekas perdana menteri itu memohon untuk dibicarakan terhadap semua empat tuduhan yang berkaitan dengan isu SRC International.

Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menetapkan ikat jamin sebanyak RM1 juta dan Najib dibenarkan pulang selepas anggota keluarganya berjaya membayar separuh daripada jumlah itu.

SUMBER : MALAYSIA KINI