Dua Maut, Dua Kritikal Angkara Guna Racun Serangga Bunuh Kutu, Ketahui Cara Sebenar Rawat Kutu Rambut

Masalah kutu rambut kadang membuatkan manusia menjadi buntu. Kutu ini merupakan organisma parasit yang hidup di kepala manusia dengan menghisap darah. Mungkin ada yang tidak pernah mengalami situasi ini tapi masa sekolah dulu mesti korang pernah nampak pelajar lain yang kepalanya penuh kutu kan? Erkk..

Namun, apa yang terjadi di Indonesia baru-baru ini, gara-gara menggunakan racun serangga untuk menghapuskan kutu di kepala, dua beradik mati manakala seorang lagi serta ibu mereka dilaporkan kritikal akibat keracunan.

Empat beranak itu dikejarkan ke hospital oleh seorang ahli keluarga mereka selepas melihat mangsa pening dan muntah-muntah setelah ibunya menggosok “ubat kutu” di kepala tiga anaknya dan kepalanya sendiri.

IKLAN

                                                      Gambar hiasan

Boyolali itu,  dua kanak-kanak perempuan Qaulan Shakila, 9 dan Khamila, 4, meninggal dunia di hospital ketika menerima rawatan, manakala kakak mereka Klarissa, 12 serta si ibu, Akhir Rutiyani, 35, dilaporkan dalam keadaan kritikal di hospital.Menurut maklumat yang diterima, Akhir Rutiyani dikatakan menerima “ubat kutu” itu daripada jirannya pada siang hari sebelum menggunakannya pada sebelah malam.

Siasatan polis mendapati bahawa “ubat kutu” tersebut merupakan racun serangga jenis diazinon yang diisi di dalam botol pewarna pakaian.

Moral of the story, sebelum nak guna apa-apa produk cubalah untuk check terlebih dahulu bahan yang terkandung dalam produk tersebut. Tapi ye lah, nak salahkan si ibu pun tak boleh juga, mana la tau memang mereka berasal dari keluarga yang naif dan kurang pendidikan. Apa yang diberi mereka guna je la.

Nah, buat korang semua REMAJA nak share beberapa tip untuk menghilangkan kutu secara alami. Kalau takut nak guna produk-produk yang ada di pasaran, apa kata try petua ni dulu ok?

1. Minyak kelapa

a. Ambil dua senduk minyak kelapa dan hangatkan sebentar.

IKLAN

b. Sapukan pada kulit kepala dan picit secara perlahan-lahan.

c. Tutup kepala dengan shower cap dan biarkan semalaman.

d. Keesokan harinya, bilas dan cuci rambut dengan syampu.

e. Lakukan cara ini setiap hari sehingga semua kutu rambut itu mati.

 

2. Minyak zaitun

a. Tuang minyak zaitun secukupnya pada telapak tangan.

b. Gosokan secara rata pada rambut dan sesekali picit perlahan-lahan.

c. Tutup kepala dengan shower cap dan biarkan semalaman.d. Keesokkan harinya, bilas dengan syampu hingga bersih.

 

3. Bawang putih

a. Ambil lima ulas bawang putih dan hancurkan hingga halus.

b. Campur dengan sesenduk air putih.

c. Hiriskan bawang putih pada penyaring untuk diambil patinya saja.

d. Sapu kan pati bawang putih tersebut pada kulit kepala dan tutup kepala selama lebih kurang dua jam.

e. Seterusnya, bilas dengan menggunakan air suam dan cuci dengan syampu. Lakukan cara ini setiap hari sehingga semua kutu rambut itu mati.

 

4. Lemon

a. Ambil dua biji lemon dan perah patinya.

b. Campurkan dengan 100ml air putih.

c. Tuang larutan pati lemon tadi pada kulit kepala secara rata dan biarkan selama 30 minit.

d. Kemudian, bilas rambut dengan air suam.

e. Lakukan cara ini dua kali seminggu secara teratur.

Sumber: Sinar Harian & familinia.com