Walau ramai faham isu pengeluaran KWSP untuk simpanan hari tua tapi dalam keadaan antara hidup dan nyawa-nyawa ikan, simpanan adalah dilihat paling sesuai dikeluarkan.
Ianya sama seperti kita mempunyai tabungan dan akan dikeluarkan apabila keadaan memerlukan / kecemasan.

Namun keadaan genting sekarang di mana ramai yang kehilangan pekerjaan termasuk hanya menerima gaji asas sahaja selepas elaun, kerja lebih masa dan sebagainya ditiadakan kerana majikan mahu menjimatkan wang, pekerja hanya akan bergantung kepada gaji semata-mata. Hendak buat tabungan bagaimana kalau yang ada pun tinggal sikit selepas ditolak hutang piutang. Dan ramai melihat adalah simpanan di KWSP.

Dalam satu perkongsian sebentar tadi, walau kurang sejam memuat turun tetapi sudah dipersetujui lebih dari 3 komen yang bersetuju dengan apa yang Datuk Seri Najib perjuangkan iaitu KWSP perlu memperluaskan lagi pengeluaran i-Sinar kepada lebih ramai pencarum yang terdesak ketika ini.

Baca perkonsiannya:

Terima kasih kepada KWSP kerana mewujudkan skim i-Sinar untuk membenarkan pencarum mengeluarkan duit dari akaun 1.

IKLAN

Namun, syarat kelayakan untuk skim ini hanya untuk mereka yang kehilangan pekerjaan, diberi cuti tanpa gaji atau sudah tiada sumber pendapatan.

Sebab itu KWSP menganggarkan hanya 2 juta ahli sahaja akan menerima manfaat dari skim i-Sinar dengan jumlah pengeluaran sebanyak RM14 bilion.

Ini berbeza dengan anggaran saya di mana 4.7 juta ahli akan mengeluarkan jumlah sehingga maksima RM47 bilion. (Namun bukan semua ahli akan mengeluarkan RM10,000)
KWSP perlu faham bahawa kita tidak boleh sasar kepada mereka yang hilang kerja sahaja (unemployed) tetapi golongan paling besar ialah mereka yang pendapatan bulanan mereka berkurang akibat gaji dipotong, elaun dipotong, service points/komisyen berkurang serta jumlah hari bekerja atau OT dipotong (underemployed).

IKLAN

Ramai tak boleh hidup dengan bergantung kepada gaji basic sahaja.

Dengan ini, saya minta KWSP memperluaskan skim i-Sinar kepada golongan yang pendapatannya telah turun mendadak akibat Covid dengan membuka skim i-Sinar kepada sesiapa yang mengaku pendapatan bulanan mereka telah turun 20% atau lebih akibat Covid.

Pendapatan bulanan mereka turun tetapi komitmen dan tanggungan bulanan mereka tetap tinggi.

IKLAN

Golongan underemployed ini perlu diambil kira juga. Jangan dicicirkan.

KWSP tidak boleh terlalu bersyarat sebab kita tidak mahu skim i-Sinar menjadi skim i-Die bagi golongan yang tidak layak hanya sebab mereka tidak hilang kerja walaupun sudah amat terdesak setelah pendapatan mereka turun akibat Covid.

Biarkan lebih banyak dana mengalir ke kitaran wang ekonomi tempatan sebab bajet tahun 2021 hanya 2.5% lebih tinggi berbanding bajet tahun 2019 yang tiada krisis Covid.

Jangan sampai ramai yang sengaja berhenti kerja atau sengaja dibuang kerja sebab mereka mahu layak untuk memohon skim i-Sinar.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI