Belum pun reda dengan penularan wabak COVID-19 di serata dunia, seorang pesakit di China dilaporkan maut akibat hantavirus yang juga merupakan satu lagi jenis penyakit berjangkit.

Berita yang dilaporkan oleh Berita Harian menurut akhbar tempatan harian China, The Global Times, mangsa adalah lelaki yang berasal dari wilayah barat daya Yunnan.

COVID-19 Belum Pun Reda, Lelaki Dilaporkan Mati Akibat Hantavirus Pula Di China

Semasa dalam perjalanan pulang ke Wilayah Shandong untuk bekerja, lelaki tersebut telah meninggal dunia di dalam sebuah bas pada Isnin lalu. 32 orang penumpang bas itu kemudiannya menjalani saringan kesihatan, namun keputusan ujian tersebut tidak diberitahu.

IKLAN

COVID-19 Belum Pun Reda, Lelaki Dilaporkan Mati Akibat Hantavirus Pula Di China

Penyakit daripada virus ini pertama kalinya dilaporkan di Amerika Syarikat pada 1993 di mana ia dipindahkan kepada manusia oleh tikus.

IKLAN

Menurut Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit berpangkalan di AS, pemindahan virus itu daripada manusia kepada manusia tidak pernah ditemui kecuali di Argentina pada 1996 apabila wujud pandangan bahawa ‘hantavirus di Amerika Selatan boleh dipindahkan daripada manusia kepada manusia’.

Berbeza dengan simptom COVID-19 yang mengalami batuk, demam dan sukar bernafas, jangkitan hantavirus pula mengakibatkan kelesuan, sakit otot dan sakit kepala.

IKLAN

Diharap virus ini tidak menular hingga ke negara lain dan ada juga yang mengatakan bahawa virus ini sebenarnya tidak dapat disebarkan daripada manusia ke manusia yang lain. Hm, kita tunggu sahaja kenyataan daripada pakar dan harapnya begitulah hendaknya.

COVID-19 Belum Pun Reda, Lelaki Dilaporkan Mati Akibat Hantavirus Pula Di China

Apa-apa pun stay safe guys.