Ternyata apa yang dibolehkan di negara kita tidak dibenarkan di negara lain.

Jika kita tiada sekatan terhadap kemudahan internet hingga tersenarai di tangga pertama di Asia sebagai rakyat paling banyak melayari laman web lucah PornHub (Oh No! Malaysia semua boleh?) pastinya ia berbeza dengan peraturan di negara lain.

Cerita tentang “nasi lemak” kecik juga sengaja ditayangkan di media sosial dengan masing-masing ada alasan tersendiri namun ia tetap mengundang komen negetif masyarakat. Dan pastinya kalau ini gayanya di Mesir, mungkin sudah ada kenduri kita kena hadir.

Terbaru dalam memastikan rakyatnya tidak terlalu “terdedah” kepada budaya kepincangan, bintang-bintang muda TikTok menjadi sasaran terbaharu pihak berkuasa Mesir yang menuduh golongan itu sebagai penyebar kemaksiatan dalam masyarakat.

IKLAN

Sejak Presiden Abdel Fatah al-Sisi berkuasa pada 2014, ratusan wartawan, aktivis, peguam dan ahli intelektual sudah ditahan dan banyak laman web disekat atas alasan keselamatan negara.
The Guardian dipetik melaporkan beberapa bulan kebelakangan ini kumpulan wanita popular di media sosial juga membangkitkan kemarahan pemerintah dan ada yang sudah ditahan.

Dituduh Promosi Maksiat, Bintang Muda Tik Tok Mesir Berdepan Hukuman Mati

Penuntut universiti, Haneen Hossam dituduh mempromosikan pelacuran dan ditahan pada April selepas dia menyiarkan klip video memberitahu lebih 1.3 juta pengikutnya bahawa perempuan boleh menjana wang menerusi TikTok.

IKLAN

Dituduh Promosi Maksiat, Bintang Muda Tik Tok Mesir Berdepan Hukuman Mati

Mowada al-Adham yang dikenali dengan klip sindiran di TikTok dan Instagram pula ditahan pada Mei.

IKLAN

Pihak pendakwaan memaklumkan kedua-dua wanita itu didakwa atas tuduhan mengancam nilai kekeluargaan masyarakat Mesir, melalui hantaran mereka di media sosial.

Mahkamah memerintahkan Hossam dibebaskan dengan jaminan minggu lalu, namun pendakwa raya pada Khamis memberitahu dia ditahan semula selepas penemuan bukti terbaharu.

Lewat Mei berlaku kes yang lebih mengejutkan apabila remaja perempuan berusia 17 tahun dengan muka yang penuh lebam, memuat naik video di TikTok mendakwa dirogol sekumpulan lelaki.
Pihak berkuasa pula bertindak menahannya bersama enam lelaki yang didakwa menyerangnya dan semua mereka didakwa atas tuduhan mempromosikan pesta seks. Sumber : Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI