Nama View Chin, Ah Moi dan Mira hangat diperbualkan sejak hujung minggu lalu setelah lelaki tersebut ‘terkantoi’ berlaku curang terhadap isterinya Ah Moi dengan staf sendiri yang dikenali sebagai Mira.

Beberapa pengakuan yang dilakukan oleh Ah Moi menguatkan lagi dakwaan tersebut. Lantaran itu, warganet rata-rata sepakat untuk menjatuhkan hukuman ‘social cancellation’ terhadap View Chin.

Hanya semalam, usahawan tersebut telah membuka mulut mengenai isu ini dan mengakui ia merupakan ujian yang sangat berat untuknya di samping memohon agar diberikan masa untuk beliau memperbetulkan keadaan dan mencari jawapan untuk beberapa persoalan.

Tak Cukup Dengan Dakwaan Curang, Bekas Staf View Chin Pula Dedah Tempat Kerja Lama Toksik
(Dari kiri) : View Chin bersama isterinya, Ah Moi yang dilaporkan telah diceraikan olehnya pada tahun lalu. Foto kanan pula menunjukkan hubungan mesra di antara View Chin dengan pekerja wanita bernama Mira

Dakwaan curang ini secara tidak langsung telah ‘meranapkan’ kerancakan perniagaannya apabila satu per satu penjual di bawah kendaliannya memohon agar wang mereka dipulangkan semula kerana enggan lagi mengikat hubungan profesional dengannya.

Malah, beliau mendedahkan bahawa ramai dalam kalangan stafnya yang dikacau oleh segelintir pihak.

Bekas Staf View Chin Pula ‘Tumpahkan Teh’

Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, ternyata hari-hari terakhir bulan mulia ini merupakan detik suka buat View Chin. Kelmarin, seorang bekas staf di syarikat miliknya bertindak untuk membuka pekung di dada dan mendedahkan suasana toksik yang menyelebungi syarikat tersebut.

Menurut wanita yang dikenali dengan akaun Twitter @hanimrosee itu, dia bertindak untuk meletak jawatan pada tahun lepas setelah View Chin diketahui mula mencurangi isterinya, Ah Moi.

IKLAN

Nampaknya, usahawan itu bukan sekadar berkelakukan toksik dalam isu rumah tangga sahaja, malah beliau juga didakwa gagal menjadi seorang majikan yang baik.

Tak Cukup Dengan Dakwaan Curang, Bekas Staf View Chin Pula Dedah Tempat Kerja Lama Toksik

Hanya dengan gaji bernilai RM2,500 sebulan, wanita itu dipaksa melakukan pelbagai skop kerja.

“Memang most of his staffs semua multitasking kalah menteri sebab dia nak cut cost. Ada yang sampai kerja tak ada cuti langsung, siang malam tak kisah weekday or weekend kerja macam lembu.”

IKLAN

View Chin juga didakwa mempunyai taktik tidak menaikkan gaji pekerja dengan memanjangkan tempoh ‘probation’ para pekerja yang baru menyertai syarikat itu.

“After habis probation, dia cari alasan untuk tak confirm-kan setiap staf yang ada sebab tak nak naik gaji.”

Tidak cukup dengan itu, wanita itu juga mendedahkan bahawa gaji pekerja yang terpaksa mengambil cuti sakit akibat dijangkiti wabak COVID-19 juga ditolak oleh bekas majikannya itu.

MC COVID tolak gaji, MC biasa apatah lagi. Everytime staff come back from cuti mesti dia akan buat muka. Test kit COVID pun kena bayar (sendiri) walaupun company sendiri jual menatang tu dekat Live TikTok segala.

IKLAN

“Gaji tak pernah masuk on time!!! Boss paling kedekut of the universe memang dapat dekat dia lah. Nak launch product baru dia bagi modal RM300 sahaja untuk segala perbelanjaan,” catatnya.

Pendedahan ini berterusan sehingga ke bab mencurangi pasangan dan View Chin didakwa turut cuba mendekati staf perempuan di syarikat termasuklah @hanimrosee sendiri.

P.S: Penatnya nak kejar train, banyak sangat kes personaliti popular berlaku dalam masa yang sama!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI