Tak perlu tunggu duit beribu-ribu dalam akaun bank baru nak pergi bercuti. Seperti apa yang dilakukan oleh Hajar Sekeri ini, dia hanya mengeluarkan modal sebanyak RM686.15 untuk bercuti selama seminggu di tiga buah negara iaitu Thailand, Kemboja dan Vietnam.

Biar betul?

Ya, kami tak bohong. Semua itinerary telah pun dikongsi di laman Facebooknya.

Let’s check this out!

Day 1

Hello Thailand (by train) (RM147.20)

1. Butterworth – Padang Besar = Rm11.4

2. Pdg Besar – Hat Yai = Rm10

3. Hat Yai – Bangkok = rm125.80 (Tidur dalam train)

Day 2

Hello Bangkok (Rm30.60)

– Arrive Hua Lamphong Station Bangkok at 11am, dekat food court situ ada makanan halal so boleh stop makan dekat situ dulu.

– Check in Backpackers hostel dekat Inn Station Hostel Rm30.60 (lawa dan dekat je dengan station Hua Lamphong).

Day 3

Next, Hello Cambodia (Rm84.29).

IKLAN

– Bangkok Aranyaprathet (48 baht, Rm6) nak pergi border nak masuk Cambodia train paling awal pukul 5:55am selama 6 jam.

– Sampai border ambil tuk tuk to Cambodia border sebab jauh dalam 6km, korang nego la murah murah, kita orang dapat 80baht/tuktuk (Rm10).

– Masuk jalan kaki cop passport, then jalan kaki pergi dekat free bus shuttle to terminal bus.

– Sampai terminal bus (terminal bus paling krik krik, tak ada orang kot) beli tiket bas ke Siem Reap, disebabkan tak ada orang, ada foreigners yang naik bus sekali dengan kita orang je, kita orang beli tiket harga 10USD, Rm38.80 bus on the spot) kalau tak sepatutnya harga 9 USD at 3pm.

– Sepanjang perjalanan dapat tengok Cambodia punya surroundings, rasa speechless, rasa bersyukur dengan negara sendiri, cara pembangunan negara dorang, jauh beza. Cambodia pakai US dollar tau, jarang pakai duit dia, kadang ada pakai Thailand baht.

– So sampai Siem Reap, check in hostel chill backpackers 11.2$ dua malam untuk dua orang & sewa basikal 2$/sehari nak jalan-jalan pergi night market sebab jauh jugak dari hostel kita orang.

Day 4

Hello Phnom Penh Capital of Vietnam (Rm158.50)

– Ambik tuktuk round the city (10$ for two people) tak pergi Angkor Wat sebab mahal gila entrance dia, 37USD = Rm160+-

IKLAN

– Untuk pergi ke Vietnam kita orang ambil bus (Giant Ibis, service 5 bintang)

– 2 stop (Siem Reap – Phnom Penh, sleeper bus) & ( Phnom Penh Ho Chi Minh) Rm139.10

Day 5

Hello Vietnam (Rm83.24)

– Dari Siem Reap, pagi pukul 7am sampai di Phnom Penh, lepak jap jalan area situ sementara tunggu bus pukul 8am ke Ho Chi Minh, nanti masa naik bus, pekerja dia akan briefing, minta & pegang passport kita, nanti nak masuk border Vietnam dia akan uruskan, kita follow je dia.

– Sampai di Ho Chi Minh pukul 5 petang sebab jalan jammed teruk dengan motosikal, hon sana sini lagi.

– Drop dekat office Giant Ibis, lepas tu terus survey beli tiket bus nak ke Mui Ne pagi esok, nak murah & trusted company beli dekat Hanh Cafe dalam 360K VD return (Rm63.36)

– Check in Hotel Saigon Inncrowd 226K VD for two person (Rm19.88)

Day 6

Hello Mui Ne (ala-ala Dubai)(Rm44)

IKLAN

– Ho Chi Minh, Mui Ne (7am)

– Check in Victory Guest House 260K VD (share for two /Rm22.88)

– Jeep Tour 120K (Rm21.12)

– Cover 4 tempat famous (Fish Village, Fairy Stream, White Sand Dunes & Sunset at Red Sand Dunes) sila bawak air mineral.

Day 7

Going back to Ho Chi Minh & Malaysia (Rm138.32)

– Going back to Ho Chi Minh & Ben Thanh market untuk shopping-shopping.

– Dekat Ben Thanh Market nak murah cari kedai dekat luar Market tu, situ pun ada kedai halal boleh google.

– Nak jimat punya pasal, lepas habis shopping terus pergi airport naik grab tunggu flight pagi esok (Rm9.51/each).

Vietnam – KUL (Rm128.81)

Pastinya percutian ini memerlukan banyak kesabaran dan tenaga yang maksima kerana perjalanan yang diambil agak lama dan panjang. Tapi apa salahnya, jauh perjalanan luas pemandangan. Selain tu, kita juga berpeluang melihat budaya dan pengalaman baru di negara orang. So, why not kan?