Foto Via Instagram

Dilabel sebagai ‘key player’ dalam pasukan, Arif Aiman Hanapi yang baru sahaja berusia 20 tahun ini merupakan pemain sayap Harimau Malaya yang dikatakan terus memancarkan sinar harapan buat pasukan negara.

Dapat Jolokan ‘Messi Malaysia’, Fakta Arif Aiman Hanapi Yang Ramai Tak Tahu
Foto Via Instagram Arif Aiman

 

Pada ketika perlawanan AFC Cup pada malam semalam menentang Turkmenistan, Arif menampilkan aksi yang sangat cemerlang ketika menewaskan pihak lawan.

Aksinya yang lincah itu turut meraih pujian dari netizen di platform Twitter dan mengatakan beliau bakal menjadi aset terbaik buat Malaysia.

Dapat Jolokan ‘Messi Malaysia’, Fakta Arif Aiman Hanapi Yang Ramai Tak Tahu

Ini 5 fakta tentang Arif Aiman yang mungkin korang tak tahu :

IKLAN

1. Merupakan seorang pemain bola sepak kelab JDT

Arif bermula dengan menyertai skuad utama JDT dengan membuat penampilan sulung dalam pasukan itu pada Mac 2020 dan pada ketika itu beliau berusia 17 tahun. Dikala pemain seusia dengannya giat bersaing di Piala Presiden atau Belia, Arif telah berada dengan kelab terbaik di Malaysia.

2. Pernah dipilih sebagai Pemain Paling Bernilai (MVP)

Arif pernah dipilih sebagai Pemain Paling Bernilai di Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2021 (ABK 2021) dan merupakan penyerang terbaik dan pemain muda terbaik pada edisi tersebut.

IKLAN

3. Anak kelahiran Pahang.

Arif merupakan anak kelahiran negeri Pahang. Untuk rekod, beliau mempunyai fizikal tubuh yang berketinggian 170cm.

4. Diberi gelaran ‘Messi Malaysia’

Arif mendapat jolokan nama sebagai ‘Messi Malaysia’ kerana ‘dribbling skills’nya dan aksi larian pantas dipertontonkan salin tak tumpah bak pemain dunia itu.

IKLAN

5. Pernah mempunyai ketinggian lebih pendek daripada pemain lain.

Walaupun mempunyai ketinggian 170cm, Arif pernah mempunyai ketinggian yang lebih pendek daripada pemain lain di atas padang sewaktu peringkat pembangunan.

Walau bagaimanapun, ia tidak menghalangnya untuk berjuang membuktikan dirinya sebagai seorang yang profesional.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI