Belum reda dengan penularan wabak Virus Corona di seluruh dunia, kini satu lagi wabak misteri telah mengakibatkan kematian ribuan ekor khinzir di Bali Indonesia.

 

Insiden yang berlaku secara misteri sepanjang 2 bulan yang lalu itu mengejutkan ramai orang memandangkan ia berlaku di pulau yang popular di kalangan pelancong itu.

IKLAN

Malah, ramai yang khuatir sekiranya ia mempunyai kaitan dengan Demam Babi Afrika (ASF) yang dikesan berlaku di Selatan Filipina, 3 hari lalu.

Menurut Ketua Pusat Penyelidikan Veterinar Denpasar, beliau berkata sampel darah daripada khinzir yang mati itu telah dihantar untuk penyelidikan di Medan, Sumatera Utara untuk disiasat.

Viral Ribuan Khinzir Pula Mati Di Indonesia Disebabkan Wabak Demam?

IKLAN

Jelas beliau lagi, ada 3 jenis penyakit yang selalu dikaitkan dengan haiwan tersebut iaitu Septikemia Epizootica, Babi Kolera dan African Swine Fever (ASF) Dan besar kemungkinan, kematian ribuan khinzir ini berkait rapat dengan salah satu daripada simptom itu.

*

IKLAN

Untuk pengetahuan, hampir 50,000 ekor khinzir turut dilaporkan mati di seluruh utara Sumatera sejak beberapa bulan yang lalu.

Mungkin ada sebab mengapa sesetengah haiwan diharamkan dalam agama Islam untuk dimakan.

Ular Punca Wabak? Ada Sebab Mengapa Haiwan Eksotik & Berbisa Diharamkan Islam