Penguat kuasaan undang-undang di semua negara yang sedang dilanda musibah wabak Covid-19 kini berada di tahap yang lebih serius.

 

Hal demikian, kebanyakan negara sedang berkira-kira untuk menguat kuasakan perintah sekatan penerbangan keluar masuk negara untuk mengelak penularan wabak yang lebih teruk.

Kerajaan menerusi Menteri Luar, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, semalam berkata bahawa mereka khuatir sekiranya Amerika Syarikat (US) dan United Kingdom (UK) bakal melaksanakan perintah berkurung tidak lama lagi. Ini bermaksud pelajar dan pelancong Malaysia yang sedang berada di 2 buah negara itu mungkin akan terkandas di sana.

“Pelawat Malaysia di sana dinasihatkan untuk pulan segera sementara syarikat penerbangan kedua-dua buah negara itu masih beroperasi.

“Sekiranya mereka pulang sendiri, kos membawa pulang rakyat Malaysia di US dapat dimanfaatkan untuk kerajaan membeli keutamaan lain seperti peralatan perubatan di hospital,” kata beliau semalam.

IKLAN

Sekiranya rakyat Malaysia terkandas akibat perintah berkurung, kerajaan terpaksa meneliti hubungan baik Malaysia dengan negara tersebut dan berdepan dengan kos setinggi RM50 juta untuk membiayai penerbangan pulang mereka ke Malaysia.

*

Terdahulu, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Majlis Amanah Rakyat (MARA) di Washington DC dilaporkan telah berhubung dengan pelajar Malaysia di sana.

Kementerian Pendidikan juga sedang berhubungan rapat dengan persatuan pelajar Malaysia di US (NAMSA) untuk memeriksa keperluan mereka di sana. Ini termasuklah isu penginapan di mana kebanyakan daripada mereka lebih memilih untuk menetap bersama rakan di luar kampus buat masa ini; lapor BERNAMA.

IKLAN

Di US sahaja, seramai 7,709 orang pelajar Malaysia sedang melanjutkan pengajian di sana termasuklah 260 orang pelajar tajaan JPA dan 57 orang lagi di bawah MARA.

Sementara itu di UK pula, terdapat 902 pelajar luar negara tajaan MARA di sana, iaitu yang paling ramai berbanding negara lain seperti di India, Australia, US dan Ireland.

Covid-19: Pelajar Malaysia Di US & UK Digesa Pulang Sebelum Terlambat?

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Abang Cupcake Aisyah Dari London Positif Covid-19 

Setakat ini, masih belum ada arahan gerakan evakuasi pelajar Malaysia di dua buah negara ini seperti yang telah dilakukan terhadap pelajar Malaysia di Iran dan India yang dibawa pulang, minggu lalu.

Cumanya, pelajar Malaysia di US dan UK mengutarakan kebimbangan mereka dari segi kelayakan untuk mendapatkan rawatan sekiranya dijangkiti Covid-19 di sana.

Setakat hari ini, US telah mencatatkan jumlah kes tertinggi di dunia dengan 123,898 kes melebihi China. Manakala UK menduduki tangga kelapan dengan 19,522 kes. Namun jumlah kematian yang dicatatkan di UK agak tinggi iaitu 1,228 kes.

Stay safe everyone!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI