Rakyat Malaysia pada minggu ini bukan sekadar merayakan sambutan Tahun Baru Cina pada cuti panjang yang baru sahaja berlalu.

Malah semalam, rakyat Malaysia menyambut riang pencalonan Academy Awards atau anugerah Oscars yang diterima oleh Tan Sri Michelle Yeoh menerusi lakonannya dalam filem Everything, Everywhere All At Once.

Pencalonan menerusi kategori Pelakon Wanita Terbaik itu bukan sekadar satu pengiktirafan buatnya selaku pelakon berkaliber setelah sekian lama berada dalam industri perfileman. Pencalonan ini juga memberi seribu satu makna yang lebih mendalam kepada komuniti perfileman Asia.

ARTIKEL BERKAITAN: Michelle Yeoh Menang Anugerah Pelakon Wanita Terbaik Golden Globe – REMAJA

Filem arahan Daniel Kwan dan Daniel Scheinert (atau bak panggilan Michelle kepada mereka, ‘the Daniels’) ini telahpun memperolehi respon positif daripada pengkritik filem serta penonton sejak ia mula ditayangkan pada tahun lalu. Lantas, pencalonan yang diterima Michelle Yeoh menerusi filem ini umpama icing on the cake atas kejayaan yang diperolehi produksi tersebut.

Jom lihat lima sebab mengapa pencalonan Michelle Yeoh ini amat penting dan bermakna dalam sejarah perfileman Barat serta untuk penggiat seni berdarah Asia.

 

01

Well, lets start with this; Michelle Yeoh kini secara rasminya merupakan pelakon wanita Asia pertama yang dicalonkan bagi trofi Pelakon Wanita Terbaik di anugerah Oscars!

5 Sebab Mengapa Pencalonan Michelle Yeoh Bagi Pelakon Wanita Terbaik Oscars ‘Legit’ Penting
Nama asal watak Evelyn Wang yang dimainkan Tan Sri Michelle Yeoh dalam filem Everything, Everywhere All At Once rupa-rupanya ialah Michelle Wong! Beliau meminta dua orang pengarahnya untuk mengubah nama tersebut kepada Evelyn Wang kerana enggan watak tersebut distereotaip sebagai watak Asia tipikal.

Setelah komuniti penghibur berdarah Asia di Hollywood sekian lama terpaksa berdepan dengan stereotaip karakter serta jalan cerita, pencalonan Michelle Yeoh ini adalah satu langkah ke hadapan dalam industri perfileman antarabangsa.

BACA LAGI: K-Movie Tawan Hollywood Apabila ‘Parasite’ Menang Filem Terbaik Oscars 2020! – REMAJA

IKLAN

Tidak mustahil, magis filem dari Korea Selatan, Parasite yang pernah memenangi kategori Filem Terbaik di anugerah Oscars 2020 bakal berulang semula menerusi 11 pencalonan yang diterima oleh Everything, Everywhere All At Once ini.

 

02

Pihak Akademi dan Hollywood secara amnya telah banyak kali ‘terlepas peluang’ untuk mengiktiraf kehebatan Michelle Yeoh di persada lakonan.

Beberapa filem yang melibatkan sebagai pelakon utama mahupun pelakon pembantu  pernah tercalon bagi beberapa kategori di anugerah Oscars sebelum ini. Namun namanya tidak pula dicalonkan bagi kategori Pelakon Wanita Terbaik. Agak pelik memandangkan beliaulah di antara sebab mengapa filem-filem ini digemari oleh penonton.

Antaranya; filem Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) yang menerima 10 pencalonan termasuk Filem Terbaik dan juga filem Memoirs of A Geisha (2006) yang menerima 6 pencalonan termasuklah Sinematografi Terbaik.

5 Sebab Mengapa Pencalonan Michelle Yeoh Bagi Pelakon Wanita Terbaik Oscars ‘Legit’ Penting
Babak filem Crouching Tiger, Hidden Dragon.
5 Sebab Mengapa Pencalonan Michelle Yeoh Bagi Pelakon Wanita Terbaik Oscars ‘Legit’ Penting
Babak filem Memoirs of A Geisha.

 

03

Sukar untuk dipercayai, tiada seorang pun wanita berdarah Asia yang pernah menerima pencalonan bagi kategori Pelakon Wanita Terbaik di anugerah Oscars. Di antara keempat-empat kategori pelakon di Oscars, kategori ini dianggap sebagai kategori paling dimonopoli oleh golongan berkulit putih.

IKLAN

Fun Fact! Pihak Akademi pernah menganugerahkan seorang pelakon bernama Luise Rainer trofi Pelakon Wanita Terbaik bagi karakter berdarah Asia yang dilakonkannya menerusi filem The Good Earth. Tetapi… Luise Rainer berdarah Jerman-Amerika dan bukannya seorang pelakon berdarah Asia!

 

04

Apa yang menjadikan pencalonan Oscars lewat malam tadi lebih istimewa adalah apabila filem Everything, Everywhere All At Once menerima pencalonan menerusi tiga orang lagi pelakonnya!

Ini termasuklah Ke Huy Quan (Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik), Stephanie Hsu (Pelakon Pembantu Wanita Terbaik) dan Jamie Lee Curtis (Pelakon Pembantu Wanita Terbaik).

Ini merupakan pencalonan sulung di anugerah Oscars buat Michelle Yeoh, Stephanie Hsu dan Ke Huy Quan.

5 Sebab Mengapa Pencalonan Michelle Yeoh Bagi Pelakon Wanita Terbaik Oscars ‘Legit’ Penting
FOTO: Instagram @michelleyeoh_official

 

IKLAN

05

Ini bukan sekadar pencalonan yang memecahkan tembok perkauman terhadap pelakon berdarah Asia. ia juga melawan stereotaip terhadap pelakon wanita berusia (Michelle Yeoh sudahpun memasuki ‘usia 6 series’) dan juga stereotaip terhadap pemberian watak utama dalam sesebuah filem kepada wanita.

Ya, kita semua gembira apabila anak kelahiran Ipoh, Perak ini menjad pelakon Malaysia pertama yang dicalonkan di anugerah Oscars dan berpotensi besar untuk menjadi pelakon Malaysia pertama yang menaiki pentas anugerah Oscars untuk menerima trofi.

Namun harus diingat, ia juga adalah peluang bagi semua pihak untuk mengiktiraf peranan wanita dalam dunia perfileman Hollywood.

Lapuk sudah persepsi kononnya filem yang diterajui oleh pelakon utama wanita tidak akan menarik penonton ke pawagam. Lapuk sudah persepsi kononnya pelakon wanita hanya boleh membawa pulang trofi Oscars jika dia memegang ‘watak air mata’ atau ‘watak yang didera’.

5 Sebab Mengapa Pencalonan Michelle Yeoh Bagi Pelakon Wanita Terbaik Oscars ‘Legit’ Penting
Tan Sri Michelle Yeoh berjaya mengukuhkan kedudukan sebagai pelakon wanita popular di Hollywood menerusi filem Crazy Rich Asians apabila beliau membawakan watak bakal ibu mertua, Eleanor Young dengan cukup berkesan!

Tan Sri Michelle Yeoh tidak menerima skrip filem Everything, Everywhere All At Once semata-mata untuk dirinya sahaja.

Sebaliknya, beliau bersetuju untuk terbabit dalam filem ini kerana ia adalah pulang baginya mengangkat bebanan seluruh industri perfileman yang ternanti-nanti kemunculan seorang pelakon wanita yang mampu mengubah landskap Hollywood agar tiada siapa lagi akan tertindas selepas ini.

ARTIKEL BERKAITAN: Michelle Yeoh Zahir Ucapan Penghargaan Buat Yang di-Pertuan Agong & Raja Permaisuri Agong – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.