Tindakan drastik Kementerian Sumber Manusia semalam untuk ‘mengharamkan’ chef warga asing mengejutkan banyak pihak.

 

Ini kerana, setelah pelbagai jenis aduan pernah diberi kepada pihak berkuasa mengenai isu ini, ia tidak pernah diselesaikan. Kementerian semalam sekaligus menggesa semua restoran di Malaysia untuk HANYA mengambil chef tempatan untuk bekerja di restoran mereka bermula 1 Julai ini.

Bagaimanapun, pengusaha masih diberi kelonggaran untuk memastikan chef tersebut diambil paling lewat pada akhir tahun ini. Jadi mereka mempunyai tempoh 6 bulan untuk berbuat demikian.

 

Chef Warga Asing ‘Diharamkan’ Kerana Mereka Bawa Bakteria Keracunan Makanan?
Sebelum ini, isu pekerja asing membasuh pinggan dengan air kotor dihadapi oleh restoran Raj’s Banana Leaf.

 

“Kita mahukan warganegara kita sendiri untuk menjadi chef di restoran. Tiada kompromi, kami berikan masa hingga 31 Disember. Jika gagal, kami tidak dapat bantu lagu, kata menterinya M. Kula Segaran semalam kepada rakan media di Bernama.

Beliau telah bertemu dengan Persatuan Pengusaha Restoran India (PRISMA) dan akan berjumpa dengan Persatuan Pengusaha Restoran India Muslim (PRESMA) untuk membincangkan isu ini. Sudah tentu, perubahan ini akan membawa impak yang besar kepada pengusaha restoran di seluruh negara.

IKLAN

BACA: Raj’s Banana Leaf Diarah Tutup

 

Chef Asing Pembawa Bakteria?

 

REMAJA akui ramai yang terkejut dengan dakwaan kononnya chef warga asing tidak mengamalkan etika kebersihan semasa di dapur, apatah lagi dikatakan merupakan penyebab utama kes keracunan makanan dan kematian di kalangan pelanggan.

Memetik laporan Sinar Harian hari ini, penemuan terbaru pasukan penyelidik dari Universiti Malaya mendapati kandungan bakteria keracunan makanan yang dibawa oleh pekerja asing dalam sektor perkhidmatan makanan (F&B) amatlah tinggi.

 

IKLAN

Chef Warga Asing ‘Diharamkan’ Kerana Mereka Bawa Bakteria Keracunan Makanan?

 

Sampel diambil dari 383 orang pekerja asing di premis makanan 3 buah bandar iaitu di Ipoh, Kuala Terengganu dan Shah Alam. Hampir kesemuanya menunjukkan risiko bahaya kepada kesihatan.

Pasukan yang diketuai Professor Madya Dr. Siti Nursheena Mohd Zain itu mendapati 99.5 peratus sampel pekerja asing yang diambil mengandungi Aerobic Plate Count (APC) melebihi piawaian yang boleh diterima.

Kandungan APC ini juga lebih tinggi di kalangan pekerja warganegara India diikuti oleh Nepal.

IKLAN

 

Chef Warga Asing ‘Diharamkan’ Kerana Mereka Bawa Bakteria Keracunan Makanan?

 

64 peratus daripada mereka (pekerja asing di sektor makanan) pula mencatatkan jumlah Staphylococcus Aureus melebihi tahap dibenarkan manakala 1 per 5 menunjukkan tahap Escherichia Coli (E.Coli) yang tinggi.

Bakteria Staphylococcus boleh membawa maut jika bakteria memasuki aliran darah, sendi, tulang, paru-paru dan jantung. Manakala, bakteria E. Coli pula menyebabkan cirit-birit, jangkitan saluran kencing, kesukaran pernafasan dan radang paru-paru.

Err, siapa lagi sanggup untuk ke restoran selepas ini?

Apapun, isu menyingkirkan chef warga asing ini perlu seiring dengan langkah mendapatkan jumlah pekerja mencukupi di restoran yang semakin ketara. Ini kerana netizen Malaysia secara enggan untuk bekerja di restoran walaupun sesetengah daripadanya menawarkan gaji minimum setinggi RM2,500.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI