back to top
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Gaya Hidup Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?

Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?

Sejak tahun lalu, boleh dikatakan kita banyak menghabiskan masa di rumah kerana akur dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada bulan Mac lalu. Kini, masyarakat di Malaysia sekali lagi terpaksa ‘duduk rumah’ berikutan kes positif COVID-19 yang semakin membimbangkan.

Oleh yang demikian, ramai yang bekerja dari rumah atau WFH kerana tidak ada pilihan lain demi memutuskan rantaian wabak pandemik ini. Malah, ada juga syarikat yang telah menetapkan agar pekerja mereka melakukan WFH terus menerus sejak PKP tahun lalu.

Ya, bekerja dari rumah mungkin memberi keselesaan kepada individu itu kerana ia lebih fleksibel dan tidak terikat dengan mana-mana individu di luar. Semuanya boleh dilakukan melalui virtual meeting sahaja.

Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?
Gambar hiasan

Namun begitu, seperti apa yang berlaku tahun lalu, ramai yang mengeluh kerana bil elekrtik naik mendadak ekoran semua ahli keluarga berada di rumah.

Persoalannya kini, adakah korang boleh menuntut bayaran bil elektrik daripada majikan?

Jom kita ikuti kupasan daripada Ask Legal ini.

IKLAN

Hanya jika syarikat bersetuju..

Kecuali jika polisi syarikat korang merangkumi keadaan ini, korang mungkin tidak boleh menuntut kenaikan bil elektrik. Secara amnya, majikan dikehendaki memberikan faedah tertentu kepada pekerja mereka. Ini tertakluk dalam Employment Act 1955 yang mungkin menjelaskan kenapa faedah WFH tidak disertakan.

Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?
Gambar hiasan

Di bawah akta tersebut, majikan dikehendaki memberikan faedah-faedah berikut:

• Cuti tahunan
• Cuti
• Cuti sakit
• Cuti bersalin
• Lebih masa
• Faedah pemberhentian kerja

Caruman majikan lain yang diperlukan seperti KWSP dan PERKESO dilindungi oleh akta masing-masing, Akta KWSP dan Akta PERKESO.

IKLAN

Apa-apa faedah lain seperti elaun perjalanan dan insurans perubatan adalah pilihan dan tidak diharuskan dibawah undang-undang. Jadi, melainkan jika majikan korang bersetuju untuk menawarkan faedah tersebut, tidak mungkin korang boleh menuntut perbelanjaan untuk bekerja dari rumah.

Beberapa negara beri faedah untuk WFH

Oleh kerana arahan lockdown dikenakan di seluruh dunia, beberapa negara telah membuat pembayaran kos tambahan kepada pekerja mereka yang terpaksa bekerja dari rumah.

Di Belanda, pihak berkuasa Belanda telah mula menawarkan biro-birokrat mereka dengan bonus sebanyak €363 (RM1,782) untuk bekerja dari rumah. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh NIBUD dan bonus tersebut perbelanjaan seperti teh, kopi, tisu tandas, elektrik, air dan kos susut nilai meja dan kerusi pekerja.

IKLAN

Di Sepanyol, majikan diwajibkan membayar untuk penyelenggaraan dan peralatan pejabat di rumah. Jerman pula sedang mengusahakan undang-undang untuk menjadikan WFH sebagai hak undang-undang. Beberapa tahun yang lalu, Jerman telah pun membuat undang-undang bahawa pekerja boleh mengabaikan e-mel yang dihantar selepas waktu bekerja.

Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?
Gambar hiasan

Bilakah Malaysia akan melaksanakan undang-undang yang serupa?

Buat masa ini, Malaysia belum melaksanakan undang-undang tersebut. Satu-satunya perkara konkrit yang kita ada sekarang ialah pengecualian cukai sehingga RM5,000 untuk membeli peralatan ICT untuk bekerja.

Timbalan Presiden Majlis Kesatuan Sekerja Malaysia, Mohd Effendy Abdul Ghani mengatakan bahawa sekiranya sebuah syarikat mampu untuk memberikan barangan seperti komputer riba kepada pekerjanya atau kedua-dua belah pihak juga dapat berkompromi di mana pekerja menggunakan desktop mereka sendiri, dengan syarikat akan membayar sebahagian daripada bil elektrik dan internet.

Bolehkah Pekerja Yang WFH Tuntut Bayaran Bil Elektrik Daripada Majikan?
Gambar hiasan

Walau bagaimanapun, pekerja di Malaysia harus akur kerana kerajaan masih tidak melaksanakan undang-undang untuk para majikan membayar kos tambahan bagi individu yang bekerja dari rumah.

Sumber: Ask Legal

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI