Sumber Foto : Max Fischer from Pexels

Black Friday menyerang lagi? Rata-rata orang memperkatakan tentang Black Friday.

REMAJA perhatikan sudah banyak jenama tidak kiralah tempatan atau antarabangsa mula memperkenalkan jualan harga runtuh Black Friday kepada pelanggan mereka pada minggu ini. Namun, apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan Black Friday?

Black Friday, Hari Jualan Murah Besar-Besaran. Dari Mana Mulanya Istilah Ini?
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Untuk info, Black Friday adalah hari jualan murah besar-besaran yang biasanya diadakan selepas hari Thanksgiving, dan ianya disambut oleh rakyat negara Amerika. Tahun ini, Thanksgiving jatuh pada 25 November 2021, jadi bermaksud Blcak Friday ialah pada hari jumaat keeesokan hari nya.

Disebabkan itu juga tarikh sambutan Thanksgiving biasanya berbeza-beza setiap tahun.

Istilah Black Friday Mula Digunakan?

IKLAN

Menurut laporan History.com, penggunaan pertama istilah Black Friday bukanlah merujuk kepada pesta jualan murah. Ia telah mula direkodkan pada 1869 sebagai istilah kepada keruntuhan pasaran harga emas di Amerika Syarikat. Kemudian beralih kepada era 1950-an, istilah ini mula muncul kembali. Polis di Philadephia menggunakan ‘Black Friday’ untuk menggambarkan keadan kacau bilau yang berlaku selepas hari Thanksgiving.

Ini berlaku apabila pengguna dari kawasan luar bandar membanjiri kawasan bandar bersempena dengan perlawanan American Football antara Tentera Darat & Tentera Laut. Disebabkan kesesakan itu, polis terpaksa bekerjasa pada waktu yang lebih lama dan mengawal keselamatan. Kes kecurian juga meningkat, menambah lagi sakit kepala mereka.

IKLAN

Lama kelamaan istilah ini mula dieksploitasi oleh pemilik gedung jualan dan menukarkan konotasi negatif kepada sesuatu yang lebih baik. Mereka menggunakan kesempatan ini untuk menggunakan ‘Black Friday’ bagi melakukan jualan harga runtuh kepada pelanggan. Malah pada hari ini, musim jualan ini diteruskan semalam beberapa hari sehinggalah pada hari Isnin, dikenali sebagai Cyber Monday.

Lagi satu teori menyatakan, seorang pengumpul setem edisi khas, Earl Apfelbaum adalah orang pertama yang menggunakan terma ini pada tahun 1966. Beliau menerangkan pada hari selepas Thanksgiving Day, akan berlaku kesesakan yang sangat teruk di bandar-bandar serta orang penuh di jalanan. Pastinya akan ada kemalangan dan kekecohan pada hari ini. Jadi beliau menggelarnya Black Friday.

IKLAN

Begitulah cerita disebalik Black Friday ini, dan di Malaysia pada hari ini, walaupun Black Friday sudah berlalu. Penulis lihat masih berlangsung promosi jualan di sekitar mall.

Selamat ber-shopping guys!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : History.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI