Percaya atau tidak, seorang kanak-kanak berusia 10 tahun menjadi bilionair termuda kerana sudah memiliki kereta mewah dan rumah agam.

Meskipun belum boleh memandu, kanak-kanak Nigeria itu dihadiahkan sejumlah kereta sport mewah dengan antaranya Ferrari berwarna kuning yang diletakkan di kediaman mewah di Dubai.

Bilionair Termuda Miliki Kereta Mewah & Rumah Agam Di Usia 10 Tahun
Instagram: @mompha.junior

Menerima gelaran Mompha Junior, kanak-kanak ini telah diberikan rumah agam pertamanya ketika dia baru sahaja berusia enam tahun. Walaupun dikurniakan kekayaan daripada ahli keluarganya, Muhammed Awal Mustapha juga memperoleh pendapatannya sendiri.

Bilionair Termuda Miliki Kereta Mewah & Rumah Agam Di Usia 10 Tahun
Instagram: @mompha.junior

Dia didakwa mempunyai kekayaan lebih daripada 12 juta pound sterling (kira-kira RM65.1 juta) iaitu lebih enam bilion dalam Naira Nigeria. Mompha Junior juga terkenal dengan menggayakan pakaian mewah berjenama seperti Gucci dan Versace dan dia merupakan anak tunggal kepada bintang internet Ismailia Mustapha yang dikenali sebagai Mompha Senior.

IKLAN

Walaupun masih muda, namun bapanya menganggap apa yang dimiliki oleh Junior itu adalah satu ganjaran daripada usahanya.

Bilionair Termuda Miliki Kereta Mewah & Rumah Agam Di Usia 10 Tahun
Instagram: @mompha.junior

“Tuan tanah termuda yang memakai Gucci dan memiliki sebuah rumah. Dia layak menerima beberapa pujian kerana telah melangsaikan semuanya,” jelas bapanya.

IKLAN

Walau bagaimanapun, Mompha sebelum ini dikatakan pernah didakwa oleh suruhanjaya pencegah rasuah kerana terlibat menggelapkan wang bernilai 10 juta pound (RM56 juta) dan cuba menyembunyikan harta sebenar. Namun, lelaki itu menafikan kesemua dakwaan tersebut.

Sumber: (1), (2)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s