Jika minggu lepas empat orang finalis Hero Remaja 2021 diperkenalkan, minggu ini empat orang lagi akan diumumkan. Setakat ini macam mana dengan pilihan finalis tahun 2021 ini? Ada peserta favorite korang terpilih?

Sejak tahun 1990, pencarian Hero Remaja ini telah pun memasuki edisi kesebelas pada tahun ini.

Pemilihan 12 finalis Hero ini dinilai berdasarkan beberapa kriteria dan personaliti menarik mereka tidak hanya memandang followers di media sosial masing-masing. REMAJA perkenalkan 4 finalis Hero Remaja 2021 yang tidak begitu ramai followers di laman sosial namun punya personaliti yang menarik!

Alif Haiqal
Nama: Muhammad Alif Haiqal Bin Razulan
Umur: 21
Tarikh Lahir: 15 September 2000
Asal: Kuala Lumpur
Ketinggian: 182cm
Instagram: @aalifhqal

Menarik tentang Haiqal:
Pengalaman dibesarkan dalam keluarga serdahana telah mendidik Alif Haiqal untuk lebih berdikari. Merupakan anak bongsu kepada sembilan orang adik-beradik, Alif terus mula bekerja bagi membantu keluarganya untuk memperolehi pendapatan sebaik sahaja menamatkan persekolahan. Latar belakangnya sebagai model, pelayan restoran dan personal shopper di sebuah pasar raya tidak sama sekali cuba disembunyikan Alif bahkan menganggap ia sebagai punca rezeki yang mematangkan dirinya. Tentunya dengan peluang mengembangkan bakat ini, Alif juga berharap dia mampu mengubah nasib keluarganya.

” Sebenarnya Haiqal masih tak percaya yang Haiqal terpilih sebagai finalis Hero Remaja 2021 ni. Time dapat call daripada pihak REMAJA yang Haiqal berjaya, Haiqal terus terdiam dan menangis dalam bilik seorang diri kerana sangat gembira dan terfikir ‘aku dah ready ke untuk competition ni’?.”

” Ditanya soalan mengenai adakah dia rasa insecure dengan finalis yang lain. Haiqal menyatakan setiap finalis ada kelebihan masing-masing. Untuk Haiqal insecure ni pada diri sendiri bukan di atas media sosial. Kalau follower kau sikit tapi kau confident dengan apa kau buat insyallah rasa insecure tu akan hilang.” ujar Haiqal

IKLAN

Afiq Hamidon
Nama: Afiq Hilman Bin Hamidon
Umur: 20
Tarikh Lahir: 6 Februari 2001
Asal: Selangor
Ketinggian: 178cm
Instagram: @afiq_hamidon

Menarik tentang Afiq:
Tubuh badannya yang tegap sudah menceritakan tentang minatnya menyertai sukan tenis dan renang sejak zaman sekolah lagi. Afiq yang kini aktif menjadikan boxing sebagai hobinya pernah menetap di Amerika Syarikat selama empat tahun. Pelajar akademi penerbangan ini mengakui meminati bidang peragaan dan lakonan namun masih belum memperolehi peluang terbaik menceburinya. Biarpun begitu, cita-cita mendapat kelulusan sebagai seorang juruterbang tetap disemat oleh Afiq.

” Saya sebenarnya unexpected tapi sangat gembira dan begitu teruja bila mengetahui layak menjadi finalis Hero Remaja 2021. Perasaan insecure tu tentu lah ada kerana saya tidak mempunyai banyak pengetahuan tentang industri di Malaysia. Tapi saya percaya saya mampu terbang tinggi dengan platform Hero Remaja yang sudah tersedia ini.” luah Afiq

Aqil Taqee
Nama: Aqil Taqeeuddin Bin Tuhit
Umur: 22
Tarikh Lahir: 3 April 1999
Asal: Kuala Lumpur
Ketinggian: 174cm
Instagram: @aqltaqee

IKLAN

Menarik tentang Aqil:
Finalis berdarah kacukan Cina ini merupakan pelajar jurusan Diploma Sains Sukan dari UITM Shah Alam. Pada mulanya, Aqil pernah bercita-cita ingin menjadi seorang pramugara; namun niatnya itu tidak mendapat sokongan keluarganya. Percaya bahawa nasihat daripada ayahnya itu akan membuahkan hikmah lebih-lebih lagi melihatkan situasi pandemik sekarang, Aqil meneruskan minat dalam sukan ragbi dan pernah mewakili negara ke Hong Kong pada usia 17 tahun. Tanpa perlu berbadan besar, Aqil terus yakin untuk mengasah kemahiran dan prestasi di atas padang. Semangat jitu dan displin dalam bidang sukan itu diharapnya akan terserlah sebagai seorang pelakon kelak.

” Perasaan saya sudah semestinya sangat bersyukur dan gembira dalam masa yang sama. Walaupun saya tahu perjalanan saya dalam Hero Remaja 2021 ini akan ada banyak cabaran, tetapi saya mengganggap benda tu sebagai benda yang positive untuk diri saya menjadi yang terbaik di kalangan yang terbaik.”

” Kesemua 12 finalis adalah sama, masing masing ada kelebihan masing masing, tetapi bagi saya hanya usaha dan kerajinan yang akan buat diri kita pergi lebih jauh and saya percaya benda tu ada pada diri saya. Bagi saya followers di media sosial ini sebagai tanda orang di luar sana terus support diri saya dan saya perlu improve lagi diri saya hari demi hari untuk lebih berjaya, insyaAllah.” jelas Aqil

Aryan Naim
Nama: Muhammad Naim Bin Zamri
Umur: 24
Tarikh Lahir: 27 Julai 1997
Asal: Negeri Sembilan
Ketinggian: 170cm
Instagram: @aryannaimz_

IKLAN

Menarik Tentang Aryan:
Aryan merupakan di antara finalis Hero Remaja 2021 yang tidak pernah berputus asa mencuba sehingga menyertai uji bakat sekerap empat kali. Berkat kegigihannya terbalas jua apabila anak sulung dari empat adik-beradik ini akan terus menyinar berbekalkan pengalaman ini. Aryan sebenarnya mempunyai pasangan kembar bernama Mohd Zaim. Namun, mereka mempunyai minat berbeza dan Mohd Zaim lebih fokus dalam menguruskan perniagaan. Memulakan kerjaya sebagai anak seni sejak berusia 20 tahun, wajah Aryan pernah menghiasi iklan komersil serta beberapa buah drama tempatan.

“Perasaan Aryan , of course I’m totally happy and excited . Well this is one of the best opportunity, Aryan dapat kembangkan bakat dan karya Aryan dalam Hero Remaja 2021″

Followers bagi aryan sangat penting, ianya adalah satu simbolik semangat juga untuk Aryan to be the best cause everyone here ready to support dan mengikuti perjalanan Aryan dalam Hero Remaja .” jawap Aryan

*

Tahniah kami ucapkan kepada semua!

Tidak kiralah sama ada korang mempunyai followers yang ramai atau tidak, ia bukanlah satu kelebihan jika korang tidak berusaha dan fokus dalam menimba pelajaran serta pengalaman yang bakal diperoleh dalam program Hero Remaja 2021 ni okay.