Akibat taksub menghendap (stalking) seorang pelajar Islam sampai menghantar 1kg daging babi ke penginapan universitinya, seorang pelajar Cina di UK dijatuhi hukuman penjara.

ARTIKEL BERKAITAN: Tiga Tahun Penjara Jika Kamu Didapati Bersalah Menghendap Atau ‘ Stalking’

Bengang Selepas Di ‘Reject’, Pelajar UK Hantar 1KG Daging Babi Kepada Wanita IslamMenghendap kini jadi kesalahan jenayah dan boleh dipenjarakan sehingga 3 tahun.

Menurut laporan dari The Telegraph, Kaichen Ma menjadi taksub dengan wanita itu selepas mereka berdua keluar berjanji temu.

Pendakwaraya Matthew Bean memberitahu Mahkamah Durham Crown bahawa kedua-duanya bertemu di sebuah kelab malam pada 30 September tahun lalu dan bertukar nombor telefon.

Namun, pada penghujung janji temu itu, lelaki berusia 21 tahun tersebut cuba untuk mencium wanita itu dan menyentuh lengannya ketika mereka dalam perjalanan pulang ke rumah. Meskipun setelah mengatakan keengganannya, wanita itu terus diganggu oleh Ma dengan menggunakan 44 nombor telefon yang berlainan untuk menghubunginya selepas insiden tersebut.

IKLAN

Bengang Selepas Di ‘Reject’, Pelajar UK Hantar 1KG Daging Babi Kepada Wanita IslamUniversiti Durham yang terletak di United Kingdom.

Malang sekali apabila mangsa yang belajar di Universiti Durham cuba menghalangnya berulang kali, tetapi dia tetap hadir ke kuliahnya walaupun mereka bukan dalam kursus yang sama.

Wanita beragama Islam Turki itu turut menerima pelbagai jenis hadiah di mana salah satunya merupakan tiket penerbangan ke Beijing. Tetapi apabila wanita itu terus mengelak, tingkah laku lelaki itu menjadi semakin agresif dengan menghantar 1kg daging babi dan menghantar buku Kristian kepadanya.

Bengang Selepas Di ‘Reject’, Pelajar UK Hantar 1KG Daging Babi Kepada Wanita IslamKaichen Ma yang kini dikenakan hukuman penjara.

IKLAN

Penghendap itu kemudiannya ditahan pada 1 Disember dan telah diikat jamin dengan syarat dia tidak boleh menghubungi wanita itu. Namun pada 21 Disember, dia menghantar mesej kepada mangsa memintanya untuk menggugurkan pertuduhan.

“Terdapat mesej dan panggilan lanjut daripada defendan di mana dia meminta agar kes digugurkan dan mengatakan bahawa dia akan membiayai perjalanan mereka berdua ke China. Dia kemudian menghantarnya pengesahan tempahan untuk penerbangan ke Beijing,” ujar pendakwaraya itu.

Akhirnya pada 30 Januari, Ma telah ditangkap sekali lagi apabila Hakim James Adkin menjatuhkan hukuman penjara 28 bulan kepadanya, lapor Daily Mail. Adkin turut mengenakan perintah sekatan, melarangnya daripada menghubungi atau mendekati mangsa selama 15 tahun.

IKLAN

BACA LAGI: 6 Tahun Naik Turun Mahkamah, Gwyneth Paltrow Menang Kes Saman Kemalangan Ski Dan Dianugerahkan 1USD

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Durham Police, Universiti Durham, Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI