Tatkala beberapa ahli senior dalam parti UMNO dan Barisan Nasional (BN) secara terbuka tidak bersetuju dengan prospek gabungan di antara BN dan Pakatan Harapan (PH) termasuklah bekas Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Hussein; ada pemimpin tertinggi dalam BN yang mengakui tidak tahu-menahu mengenai pertemuan di antara beberapa ahli parlimen BN dan PH pada hari ini.

Ini termasuklah Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang tidak dimaklumkan tentang perjumpaan yang dihadiri oleh pemimpin seperti Datuk Seri Zahid Hamidi, Dato’ Sri Ismail Sabri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Muhammad Sabu, Rafizi Ramli, Syed Saddiq dan beberapa lagi ahli parlimen daripada PH dan BN.

Presiden MCA Sendiri ‘Kena Palau’, Tidak Tahu-Menahu Pertemuan BN Dan PH Di Hotel Sama

Katanya menerusi hantaran di media sosial, beliau telah menerima notis aplikasi WhatsApp daripada Setiausaha Kerja BN pada jam 11.23 malam tadi mengenai perjumpaan hari ini yang mengikut kefahamannya hanya membabitkan Ahli Parlimen BN.

Presiden MCA Sendiri ‘Kena Palau’, Tidak Tahu-Menahu Pertemuan BN Dan PH Di Hotel Sama

Beliau bagaimanapun tidak tahu-menahu mengenai perjumpaan di antara ahli parlimen BN dan PH ketika beliau berada di sebuah hotel ibu negara dari jam 10 pagi hingga 12 tengah hari tadi.

IKLAN

Zahid Hamidi mengumumkan 26 daripada 30 orang ahli parlimen BN yang memenangi kerusi masing-masing telah menyokong keputusan Dewan Tertinggi BN untuk bergabung dengan mana-mana parti.

Jelas, 26 individu itu tidak termasuk Wee Ka Siong.

Senang cerita, kepimpinan MCA kena ‘palau’ pada pertemuan hari ini.

IKLAN

Presiden MCA Sendiri ‘Kena Palau’, Tidak Tahu-Menahu Pertemuan BN Dan PH Di Hotel Sama

Warganet merasakan pengecualian Wee Ka Siong ini mungkin disebabkan kenyataan yang dikeluarkan oleh MCA menerusi Setiausaha Agungnya, Datuk Chong Sin Woon semalam agar Zahid Hamidi melepaskan jawatan Pengerusi BN dengan terhormat dan mengharapkan agar seorang pemimpin baharu dapat mengambil alih pucuk pimpinan BN untuk menentukan hala tuju parti.

Berbalik kepada Wee Ka Siong, bekas Menteri Pengangkutan itu menambah, beliau terkilan apabila mengetahui bahawa pemimpin PH turut terlibat dalam pertemuan hari ini di hotel yang sama sama ada ia diatur lebih awal ataupun sekadar kebetulan.

IKLAN

Cuma beliau mengingatkan, “Apa jua keputusan yang dibuat oleh BN perlu mendapat persetujuan dan mandat daripada Dewan Tertinggi BN.”

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI