Apa ada di sebalik bendera yang mampu mencetuskan hura-hara di sesebuah negara? Bagi yang bermaruah dan menganggap negara yang didudukinya adalah tempat perlu dipertahankan, bila bendera yang menjadi simbol kedaulatan diinjak-injak, sudah tentu semangat untuk mempertahankannya akan timbul.

Sejak sehari dua ini, tular di media sosial insiden bendera dipasang terbalik. Ada mengaitkannya dengan unsur komunis dan tak kurang juga menganggap ia satu perbuatan protes. Seakan penyakit berjangkit  atau senang disebut wabak, satu demi satu insiden bendera terbalik dipaparkan di media sosial.

Apa perasaan bila membaca insiden bendera terbalik ini? Sengaja atau memang tersilap memasangnya?

BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Pusat Pameran, Jualan dan Servis Kereta Toyota di Kuantan, Toyota PDC Auto Kuantan Sdn Bhd sudah meminta maaf di atas isu pemasangan Jalur Gemilang terbalik
BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Sebuah kilang di Selangor turut memasang bendera secara terbalik

Sebelum pemikiran pergi lebih jauh perihal insiden bendera dipasang terbalik yang tular di media sosial, minggu lalu  ribuan etnik Papua salah satu daerah di Indonesia digegarkan dengan insiden rusuhan besar-besaran di Kota Manokwari dan Jayaputra sebagai memprotes layanan dan penghinaan terhadap pelajar etnik Papua di Surabaya, Jawa Timur pada Jumaat 16 Ogos lepas.

Insiden bermula apabila sekumpulan pelajar etnik Papua dilaporkan membuang dan merosakkan bendera yang dipasang di Asrama Mahasiswa Papua di Surabaya, sebelum asrama itu dikepong pihak polis dan tentera serta masyarakat setempat.

BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Insiden di Papua bermula hanya kerana isu rasis, bendera dan ternyata ia menjadi protes sangat besar hingga memaksa Presiden Jokowi campur tangan

Menurut media tempatan, demonstrasi itu pada mulanya berlangsung secara aman, sebelum beberapa pihak bertindak agresif dengan membakar pejabat Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Papua Barat dan premis- premis perniagaan dan kemudahan awam. Malah memaksa Presiden Indonesia, Jokowi meminta maaf dan menyeru keamanan dikembalikan di Papua.

Pelajar Malaysia protes tindakan pijak bendera

Pada 26 Januari 2014 pula, pelajar Malaysia yang menuntut di Jepun menzahirkan rasa kesal dengan sebahagian tindakan penyokong Datuk Seri Anwar yang memijak bendera negara berkenaan  sebagai membalas tindakan Jepun menghalang Anwar memasuki negara itu kerana pernah disabitkan kes rasuah pada 1999 seperti yang terkandung dalam Perkara 5.1 Kawalan Imigresen Jepun dan Akta Pengiktirafan Pelarian.

Biar tiada tindakan balas dari penduduk Jepun yang dilihat matang menghadapi isu berkenaan, ia juga dilihat sebagai menjaga hubungan diplomatik yang sudah lama terjalin.

8 Februari 2019 pula, Kerajaan Filipina mengakui akan mengambil tindakan terhadap individu atas nama Elly Pamatong yang mendakwa dirinya sebagai pengasas United States Allied Freedom Fighters of the East (USAFFE) di mana dia dilihat mengeluarkan kenyataan-kenyataan anti Malaysia sebelum bertindak membakar bendera Malaysia dan insiden ini tular di media sosial.

IKLAN
BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Individu atas nama Elly Pamatong membakar bendera Malaysia. Apa perasaan kita tatkala memandangnya?

Ekoran itu, Kedutaan Filipina di Malaysia dalam satu kenyataan memaklumkan bahawa pihak berkuasa negara itu sedang menangani tindakan itu sewajarnya. Kedutaan tidak akan membiarkan insiden ini berlaku dan kami amat kecewa apabila kejadian ini telah mengecewakan rakyat Malaysia.

“Kedutaan turut menegaskan bahawa kami komited dalam membangunkan hubungan dua negara yang baik antara Filipina dan malaysia,” memetik kenyataan itu.

Pernah ingat bagaimana negara jiran Indonesia melancarkan protes apabila bendera negara mereka diletak terbalik dalam buku cenderamata ketika pembukaan Sukan SEA Ke-29 Kuala Lumpur 2017 yang mendapat liputan meluas dari media Indonesia?.

BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Insiden bendera terbalik ini mencetuskan perbahasan di negara jiran, Indonesia ketika Sukan Sea 2017

Hal ini memaksa bekas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin meminta maaf bukan saja pada seluruh rakyat Indonesia tetapi kepada rakan sejawatnya iaitu Imam Nahrawi yang meluahkan rasa kesalnya dengan insiden tersebut.

Sarjana turut menulis isu Jalur Gemilang ini

Carian REMAJA mengenai insiden bendera turut menemui tulisan Mohd Ayop Abd Razid yang berkelulusan Sarjana dalam bidang Sejarah dan Tamadun. Dalam satu tulisannya yang pernah disiarkan dalam akhbar Berita Harian pada 29 Ogos 2017 dengan tajuk KENAKAN TINDAKAN TEGAS HINA JALUR GEMILANG. (Baca Sini )

IKLAN

Ketua Polis Johor pun dah beri amaran

Insiden bendera tidak habis bila mana semalam Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata, pihaknya memandang serius perkara bendera terbalik ini kerana memberi pelbagai persepsi dalam kalangan masyarakat.

BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Apa yang ingin disampaikan. Kalau satu ya silap tapi insiden bendera terbalik ini bagaikan menjadi wabak, berjangkit-jangkit
BENDERA Lambang Kedaulatan Negara, Ini Rusuhan  Pernah Berlaku Bila Bendera Dipermainkan
Semangat patriotik itu bagus tapi kalau sengaja pasang terbalik seolah-olah cuba menyampaikan sesuatu, itu patut dicegah dan dibendung dengan sepantasnya agar keharmonian ini tidak tergugat.

Katanya, Jalur Gemilang sebagai lambang kedaulatan negara dan tindakan boleh diambil mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana mengaibkan dengan niat hendak memecahkan keamanan.

“Kebelakangan ini kami mengesan beberapa insiden membabitkan penghinaan terhadap Jalur Gemilang sama ada dipasang atau digantung secara terbalik atau digunakan bagi maksud tidak sewajarnya.

“Keadaan ini memberi persepsi pelbagai dalam kalangan masyarakat kerana bendera adalah lambang kedaulatan negara,” katanya dalam kenyataan di Johor Bahru, hari ini.

Menurutnya, pihak didapati melakukan perbuatan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

IKLAN

Katanya, tindakan juga boleh diambil mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 yang membawa hukuman denda maksimum RM100.

Ini pesan Yang Di Pertuan Agong untuk semua rakyat Malaysia

Sejujurnya, Malaysia terkenal di mata dunia sebagai sebuah negara yang aman damai kerana  perpaduan kaumnya, keunikan adat, budaya serta keindahan muka bumi dan kedamaian yang dicapai selama ini. Jangan dirosakkan hanya kerana perbezaan politik, agama dan kelainan pendapat yang wujud sesama kita.

Seperti kata, DYMM Seri Paduka Baginda, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah semasa hari perlantikannya di mana baginda menitahkan semua pihak agar jangan sekali-kali mencetuskan api perselisihan dengan membangkitkan perkara yang boleh menggugat dan meruntuh keharmonian negara.

Seri Paduka menegaskan bahawa perpaduan dan keharmonian rakyat adalah tiang seri dan kekuatan negara.

“Bermain dengan api bukan hanya membakar diri sendiri, malahan turut membakar seluruh kampung halaman,” titah Sultan Abdullah pada Istiadat Pertabalan Seri Paduka sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16, di Istana Negara di Kuala Lumpur yang lalu.

Jadi inilah NILAI SEBUAH BENDERA yang perlu kita fikir sedalam-dalamnya. Jika bendera adaalah MARUAH NEGARA, sanggupkah maruah kita dipermainkan? Tepuk dada tanya iman di dada!

Salam kemerdekaan ke 62 tahun. Tema tahun ini Sayangi Malaysiaku, Malaysia Bersih!