Foto: Bernama

Sekiranya beberapa hari lalu, bekas Menteri Belia & Sukan, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman telah mengumumkan bahawa beliau sedang mendaftarkan sebuah parti politik baru bernama MUDA, di Johor nasib belia turut mendapat perhatian.

Menerusi akaun Facebook rasmi Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar, Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Dr Abdul Rahim Ramli telah mengumumkan bahawa Sultan Ibrahim berkenan melantik Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Ibrahim untuk mengetuai segala aktiviti belia di Johor.

Baginda berpendapat, TMJ mempunyai ketabahan, pengalaman luas dan mendalam dalam hal ehwal pentadbiran seperti dalam pengurusan tadbir pasukan bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) sehingga mengharumkan Johor di persada antarabangsa.

IKLAN

Belia Johor Kini Diketuai TMJ

“Sultan Johor yakin dan percaya dengan kepimpinan Tunku Ismail dan dengan kerjasama kerajaan negeri terhadap penyediaan infrastruktur serta sokongan padu belia, bangsa Johor akan berjaya memperkasakan jati diri bagi mencapai sasaran lebih cemerlang,” kata beliau dalam kenyataan tersebut.

IKLAN

Dalam pada itu, Sultan Johor meminta agar belia Johor tanpa mengira bangsa dan agama untuk memberikan kerjasama dalam memajukan negara tersebut.

Di bawah kepimpinan TMJ yang prihati terhadap pembangunan belia, tak mustahir golongan yang menjadi penerus kesinambungan pembangunan dan kemajuan Johor boleh mencipta impak yang lebih besar dalam pelbagai bidang melebihi bidang sukan dan ia akan disedari ramai pihak.

IKLAN

Untuk pengetahuan, selain TMJ, beberapa ahli kerabat Istana telahpun bergiat aktif untuk memperkasakan belia. Salah satu daripadanya ialah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharifuddin Idris Shah yang mengasaskan Komuniti Belia Selangor (SAY).

Belia Johor Kini Diketuai TMJ
Foto: NST

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI