Ternyata kerisauan orang ramai terhadap sindiket penjualan kad pengenalan kepada bukan warganegara berasas. Ramai yang bimbang dengan kehadiran terlalu ramai orang asing yang mana akhirnya mereka memiliki kad pengenalan palsu dengan harga yang cukup murah iaitu RM200-RM300 sahaja.

Laporan Astro Awani, cubaan lapan individu warga Indonesia menggunakan Mykad palsu untuk menghadiri temu duga kerja di sebuah kilang di Klang, membawa padah apabila ditahan polis pada Rabu.

Ketua Polis Daerah Klang Utara, Asisten Komisoner Nurulhuda Mohd Salleh berkata, semua suspek termasuk ejen mereka kelihatan mencurigakan ketika pemeriksaan dilakukan pihak keselamatan kilang berkenaan.

IKLAN

Beli Pada Harga RM200- RM300, 8 Warga Asing Selamba Bawa MyKad Palsu Interview Kerja Kilang

Beli Pada Harga RM200- RM300, 8 Warga Asing Selamba Bawa MyKad Palsu Interview Kerja Kilang

“Polis bantuan di kilang itu mendapati Mykad mereka yang terdiri daripada lima lelaki dan tiga wanita itu mencurigakan sebelum melaporkannya kepada pihak pengurusan.

IKLAN

"Berikutan itu, semua suspek serta ejen mereka kemudian dibawa ke Balai Polis Meru untuk tindakan lanjut,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Klang Utara pada Khamis.

IKLAN

Beliau berkata, siasatan mendapati semua suspek sudah berada di Malaysia hampir dua tahun dan memperoleh Mykad itu daripad individu berasingan dengan membayar RM200 hingga RM300 tahun lalu.

Katanya, semua mereka direman selama empat hari bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 56(1)(D) Akta Imigresen, Seksyen 6(1)(C) Akta Imigresen dan Seksyen 25(1)(E) Akta Pendaftaran Negara 1959.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI