Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Wanita yang dilahirkan di Perth, Australia ini merupakan antara pengusaha teknologi bergelar billionaire termuda di dunia. Pada usia 34 tahun dia telah disenaraikan sebagai wanita kedua terkaya di Austalia.

Satu latar menarik tentang dirinya, walaupun berkebangsaan Australia dan dilahirkan di sana, ayah wanita terkenal ini merupakan jurutera asal Malaysia yang kemudiannya berhijrah ke sana dan berkahwin dengan ibu Melanie yang merupakan seorang guru warga Australia.

Baru Berusia 34 Tahun, Melanie Perkins Antara Billionaire Termuda Dunia
.

Bagaimana dia boleh terkenal? Semuanya kerana Canva!

IKLAN

Korang mesti sudah kenal benar dengan aplikasi untuk memudahkan kita menghasilkan poster dan juga kerja grafik tanpa memerlukan perisian kompleks. Kalau nak tahu Melanie merupakan antara orang kuat di sebalik idea pembangunan aplikasi yang kini digunakan oleh lebih 55 juta orang seluruh dunia.

Baru Berusia 34 Tahun, Melanie Perkins Antara Billionaire Termuda Dunia
Aplikasi Canva.

Perjalanan dalam bisnes ini bukanlah mudah seperti yang kita sangka. Memulakan aplikasi ini pada tahun 2013, untuk menembusi dan mendapat kepercayaan dari pelabur bukanlah muda apatah lagi syarikatnya berpangkalan di Australia dan bukannya terletak di lokasi banyak syarikat ‘start-up’ teknologi iaitu Silicon Valley, California.

IKLAN

Melanie tinggal bersama abangnya di San Francisco selama tiga bulan untuk ‘menjual’ aplikasi ini namun ditolak oleh lebih 100 pelabur yang mereka temui. Mengenang kembali perkara ini, dalam temubual bersama inc.com, dia tertanya-tanya, kenapakah ia terlalu susah. Namun kini siapa sangka dia antara pemilik teknologi terkaya dunia.

IKLAN
Baru Berusia 34 Tahun, Melanie Perkins Antara Billionaire Termuda Dunia
Melanie dan pengasas bersama Canva, Cliff Obrecht yang juga merupakan tunangnya dan Cameron Adams (duduk bawah).

Setelah berada di puncak kejayaan, Melanie memulakan usaha murni dengan menaja lebih 25’000 organisasi amal tidak berasaskan keuntungan. Semua ini dilakukan melalui pengumpulan dana menerusi aplikasi canva. Dengan usaha ini, kejayaan yang dicapai oleh syarikatnya lebih bermakna.

Nilai Canva kini mencecah USD 15 bilion, menjadikan penyedia alat kolaborasi reka bentuk ini sebagai salah satu permulaan aplikasi yang paling cepat berkembang di dunia.

Sumber gambar: canva.com

Show comments
IKLAN