Setelah lebih dua minggu berkampung di Kuching, Sarawak. Akhirnya Miss Tourism International 2022/23 telah berjaya menemui juara baharu. Marima Suphatra Kliangprom yang mewakili Thailand berjaya mengalahkan 39 peserta lain yang datang dari seluruh pelusuk dunia.

Dalam majlis gilang gemilang yang diadakan dia Raia Hotel & Convention Centre itu, acara dimulakan dengan persembahan tarian kostum nasional oleh setiap peserta. Masing-masing tampil unik dalam kostum yang melambangkan budaya negara masing-masing.

Wakil Thailand Dinobatkan Sebagai Juara Miss Tourism International 2022/23

Dari 40 peserta, mereka kemudiannya dikecilkan kepada 10 peserta terbaik sahaja. Dalam sesi soal jawab, kesemua 10 peserta akhir diberikan soalan yang sama. Mereka ditanya tentang mengenai isu bagaimana untuk mempromosikan pelancongan mapan antara negara.

Selaku juara, Marima memberikan jawapan yang cukup menarik dan relevan dengan landskap sosial masa kini. Ujarnya, “Idea saya tentang mempromosikan pelancongan mapan adalah menerusi kuasa media sosial di semua platform. Untuk mempromosikan agro pelancongan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Dulu Datin Emylia Rosnaida, Kini Giliran Gadis Sabah Harumkan Nama Malaysia Di Pertandingan Miss Tourism International

Wakil Thailand Dinobatkan Sebagai Juara Miss Tourism International 2022/23

“Sebagai contoh di negara saya kebanyakan penduduknya berkecimpung dalam sektor agrikultur. Jadi saya mahu semua untuk merasai pengalaman itu bersama rakyat tempatan dan belajar tentang agrikultur. Kerana saya percaya cara terbaik untuk pelancongan mapan adalah untuk mengekalkan dan merasai apa yang ada di dalam negara itu.”

IKLAN

Selain Marima yang bergelar juara, pemenang tempat kedua jatuh kepada wakil Venezuela, Laura Zabaleta dan tempat ketiga pula di menangi oleh wakil Filipina, Maria Angelica Pantaliano. Selain mereka, tujuh lagi wakil negara yang berjaya menembus ke jajaran top 10 adalah Singapura, Amerika Syarikat, New Zealand, Malaysia, Burundi, Australia dan Rusia.

Untuk pengetahuan pembaca REMAJA. Wakil Malaysia, Phoebe Ong berada di kedudukan ketujuh dan dia menerima gelaran Miss South East Asia Tourism Ambassadress.

Wakil Thailand Dinobatkan Sebagai Juara Miss Tourism International 2022/23

IKLAN

Walaupun tidak berjaya ke peringkat top 10, Vietnam telah dinobatkan sebagai pemenang Best in National Costume, wakil negara tersebut, Nguyen Thi Nga telah menampilkan rekaan busana berkonsepkan Ao Dai yang disertakan dengan elemen kebudayaan dan muzik negara tersebut.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.