Masih ingat lagi tak kisah backpackers Russia yang viral di media sosial bulan lalu. Dikatakan backpackers yang juga seorang jurutera kargo ini terkandas di negara kita akibat Perintah Kawalan Pergerakan di mana dia memasuki negara ini dari sempadan Thailand – Malaysia (Bukit Kayu Hitam) pada 17 Mac lalu.

Kisahnya yang memegang placard yang tertulis "I can't go home and have no money. I need a food (saya tidak boleh pulang dan tiada duit (saya lapar) di hadapan sebuah restoran segera di bandar Temerloh kemudian tular di media sosial dan ramai membantunya.

Rentetan itu, jurutera yang dikenali sebagai Maxim La telah dihantar ke kedutaan Russia di Kuala Lumpur oleh pihak berkuasa negara kita.

Backpackers Russia Kembali Lagi, Lepas Viral Di Temerloh Kini “Tersadai” Di Nilai Pula

Namun sejak semalam tular di media sosial, lelaki ini dilihat kembali lagi di Tesco Putra Nilai yang telah dipost oleh seorang individu Nor Sknhkyna yang dilihat membuat tag ke pihak berkuasa untuk membantu lelaki ini dan jelas postnya bertarikh 17 Mei 2020 jam 3.30 petang. Lebih kurang sebulan selepas kesnya dihantar ke kedutaan Russia.

IKLAN

Apa yang mengejutkan jika sebelum ini Maxim La berseorangan memegang placard, kali ini dirinya sudah ada kawan (mungkin dari negara yang sama dan masih memegang placard dengan tertulis perkara yang sama. Bezanya ayat I ditukar kepad We. "We can't go home and have no money. We need a food (Kami tidak boleh pulang dan tiada duit (kami lapar).

Backpackers Russia Kembali Lagi, Lepas Viral Di Temerloh Kini “Tersadai” Di Nilai Pula

IKLAN

Hal ini telah mendapat respon apabila ada yang mendakwa backpackers seperti Maxim La hanya “mahu mengambil kesempatan” untuk travel secara percuma ke negara kita dengan meraih simpati masyarakat. Dari Kuala Lumpur dikatakan jurutera kargo ini bercadang ingin travel ke Port Dickson pula.

Ini kisahnya dikongsi oleh individu ini.
FYI, kisah mat salleh Russia yang dipost oleh geng kita tadi adalah backpacker scammers dari Russia. Dia menggunakan MO seolah-olah menjadi mangsa COVID-19 tersadai dekat negara kita.
After kisah pertama dia tersadai kat McD Temerloh viral, ramai rakyat kita yang memberi sumbangan. Even, PDRM siap hantar dia pi Russian Embassy kat KL.

IKLAN

Sampai KL, dia menginap dekat guest house run by Russian Lady dan Russian Lady ini yang reveal tentang misdoing dan real intention of this Russian Guy.

Russian lady tu siap cakap yang dia berasa malu bila ada org Russia mengambil kesempatan atas kebaikan orang Malaysia untuk membolehkan dia travel secara murah kat Malaysia. Russian lady tu cakap yang mamat ni bertemu dengan dua org lagi geng dia untuk continue travelling pi PD.

Sekarang, mamat ni menggunakan MO yang sama lak kat Nilai. Nama mat salleh ni Maxim La.

Please jangan support backpacker mat salleh yang mengemis ni. Tak dok bezanya depa ngan PATI kat Malaysia ni. Sumber : FB Faddil Waynie

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI