Tatkala melihat rakan-rakan seperjuangan yang lain gembira meraikan kejayaan di hari konvokesyen bersama insan tersayang, gadis ini hanya mampu menyimpan rasa hiba kerana tidak dapat meraikannya tanpa kehadiran seorang ibu.

Cerita yang dikongsi oleh seorang photographer di laman Facebook ini sangat menyentuh hati dan memberi peringatan buat kita yang masih mempunyai ibu bapa agar sentiasa menghargai pengorbanan dan jasa mereka selagi masih ada.

Hm, tak mahu nak bercerita panjang lagi sebab tiba-tiba mata macam masuk habuk, korang bacalah sendiri perkongsian daripada bro ini.

 

‘Diploma untuk mak’

Hari ini peristiwa paling sedih dan bermakna yg jadi dalam hidup aku..aku dapat seorang client utk shoot konvo dia..macam biasa bila dah deal apa semua dia setuju dengan pakej yang aku bagi tahu..so pagi tadi lepas shoot post konvo dia, dia minta untuk aku shoot gambaq dia di kuboq..
Aku terkejut tanya pasaipa nak shoot di kuboq..dia kata nanti aku tau..aku pun tak mau cakap banyak so ikut je lah permintaan dia dah nama pun client kena la ikut permintaan dia.. kuboq nak pi tu dekat tunjang katanya area rumah dia.. so aku follow je lah.. masa otw pi kuboq tu dia ajak singgah dulu rumah dia katanya nak ambil barang..

Sampai di rumah dia, dia masuk dalam rumah lebih kurang 5 minit macam tu la aku tunggu.. pastu dia keluaq dari rumah dia dengan bawa keluar frame gambaq seorang wanita.. aku mula tu dah pelik pasaipa nak ip kuboq bawa frame gambaq wanita tu pi kuboq sekali.. persoalan mula timboi dalam kotak fikiran aku.. gambaq sapa tu.. memandangkan hari nak hujan aku suggest dia naik kereta dengan aku pi kuboq, dia tanpa membantah terus setuju..

 

IKLAN

Masa dalam kereta otw dari rumah dia ke kuboq kami senyap ja.. pastu aku mula bersuara tanya gambaq sapa tu..dengan muka tunduk sambil pandang gambaq tu dia hanya senyap seribu bahasa.. aku makin diburu persoalan aku tanya lagi dah kenapa bawa gambaq tu pi kuboq.. dia tetap senyap tanpa jawapan.. sampai di persekitaran tanah perkuburan dia suruh aku park keta di bawah pokok besaq dekat tepi kuboq..

Lepas park kereta dia turun daripada kereta terus berjalan menuju ke satu kubur dan berhenti di situ..aku pun tanpa banyak cakap sambil bawa kamera aku follow dia terus ke kuboq tu.. masa di kuboq tu dia pandang aku sambil kata kat aku ‘abg wan nie la kuboq mak Lela’.. ‘gambaq Lela pegang nie gambaq mak Lela’ sambil ayaq mata dia mula jatuh membasahi pipi dia.. time tu lidah aku kelu,tergamam tak tau nak cakap apa dah dengan ayaq mata aku tanpa aku sedaq mula mencurah sama laju dengan ayaq mata dia..

 

 

IKLAN

Allahuakbar nie pertama kali aku shoot client dapat moment macam ni.. sambil aku dok tergamam tu aku tengok dia mula berbicara dengan kuboq mak dia.. aku dengaq dia kata ‘Assalamualaikum mak adik mai nie bawa diploma adik..hari nie majlis konvokesyen adik mak.. adik happy sangat mak sebab dah konvo.. tapi lagi happy kan kalau mak ada sekali dengan adik sambut majlis konvo adik.. mak ingat dak mak kata nak tengok adik konvo.. hari nie adik dah konvo dah tapi kan mak, mak tak dan tengok adik hari nie sebab tu adik bawa diploma adik mai sini nak tunjuk kat mak.. walaupun mak tak dak kat sisi adik tapi adik tau mak nampak adik dari sana..
Time nie seriously aku sebagai lelaki muka ganaih kahaq pun meruntun jiwa beb.. perasan sebak tu menusuk meresap masuk dalam jiwa aku..Allah saja tau macam mana rasa time tu.. sambil ayaq mata aku meramu tu aku tengok dia slow-slow letak gambaq dan diploma dia di sisi batu nisan mak dia dan aku terus capai kamera shoot moment tu..

 

 

Dia kata kat aku abg wan Lela nak shoot gambaq Lela pakai jubah konvo dengan mak boleh dak..Allah lagi meruntun jiwa aku.. tanpa banyak cakap aku terus shoot.. aku boleh shoot gambaq 3,4 keping je sebab hati aku sebak tak mampu nak shoot banyak-banyak.. lepas tu aku ajak dia balik.. dia ambil masa lebih kurang 15minit gak untuk tinggai kuboq mak dia..masa dalam kereta otw nak balik baru la dia bagi tau katanya sebelum mak dia meninggal arwah mak dia pesan supaya dia tamatkan pengajian dia dan arwah mak dia nak tengok dia konvo tapi tulah kata sebaik-baik perancangan perancangan dari Allah tu lebih sempurna.. kita mampu merancang Allah yang tentu semua.. Tak dan dia konvo mak dia pergi menemui sang pencipta disebabkan kanser..(tak pasti kanser apa)..

IKLAN

Last masa sampai depan umah dia, dia kata kat aku Lela syok tengok orang lain sambut konvo dengan mak ayah depa tapi Lela ada ayah je mak dah tak dak..sekali lagi aku meramu ayaq mata..aku pesan kt dia lela sekurang-kurangnya Lela dah tunaikan hajat mak lela.. sabaq byk2 ok..insyaAllah kebahagiaan akan tunggu Lela di depan..

Moral of the story disini aku nampak di mana kasih sayang seorang anak pada mak dia.. jadi kita yang masih ada mak nie hargailah mak kita sebaik-baiknya sebelum depa pejam mata tinggai kita.. time tu nak buat apa dah tak dak guna..marilah sma2 kita sedekahkan Al-Fatihah kepada roh arwah mak Lela Allahyarhamah Che Ma Bt Jamaludin (1951-2017).. Moga roh arwah mak Lela ditempatkan di kalangan org2 beriman.. Amin..

Al-Fatihah..

Mohon share kalau anda tersentuh..

 

Semoga kisah ini dijadikan teladan dan harapnya kita masih diberi kesempatan untuk berbakti kepada kedua-dua ibu bapa. Aamiin.

Sumber: Shahzuwan Pa’Wan