Korang pernah tak ada perasaan macam ni.  Orang makan berbunyi kita rasa menjengkelkan, orang bernafas kuat kita rasa menjengkelkan, orang mengunyah chewing gum berbunyi pun kita rasa menjengkelkan. Faham tak perasaan annoyed dia tu macam mana..hmmm

Annoyed Dengan Orang Makan Berbunyi?Okay Bagus Itu Petanda Korang Genius

Okay itu mungkin petanda korang mengalami penyakit Misophonia. Ia bermaksud gangguan di mana orang jadi marah atau annoyed dengan bunyi seperti makan, mengunyah, pernafasan kuat dan sebagainya.

Kecacatan dalam mekanisme kawalan emosi

Orang special macam ini mempunyai kecacatan dalam mekanisme kawalan emosi mereka yang menghantar otak mereka ke dalam overdrive apabila mendengar bunyi tertentu.

Annoyed Dengan Orang Makan Berbunyi?Okay Bagus Itu Petanda Korang Genius

IKLAN

Senang cerita kalau korang rasa menyampah atau annoyed dengan bunyi-bunyian seperti itu ia dipanggil Misophonia!

Tapi tahukah anda, keadaan Misophonia ini boleh menjadi penanda aras bahawa penghidapnya adalah seorang yang genius?

Terbukti Dengan Kajian

Saintis dari Northwestern University mendapati bahawa individu yang sensitif terhadap sesetengah bunyian ini cenderung menjadi lebih kreatif. Dalam erti kata lain, semakin ada meluat dengan bunyi mengunyah contohnya, anda berkemungkina besar menjadi seorang yang genius.

IKLAN

Annoyed Dengan Orang Makan Berbunyi?Okay Bagus Itu Petanda Korang Genius

Kajian telah dilakukan kepada 100 orang peserta, pengkaji melihat bagaimana mereka semua memberikan respon kepada bunyi-bunyi tertentu dan menyuruh kesemuanya menyelesaikan Soal Selidik Penilaian Kreativiti sebelum pergi kepada konklusi.

Hasilnya, mereka mendapati peserta yang sensitif kepada sesetengah bunyian tersebut memberikan jawapan yang paling kreatif; semakin mengganggu bunyian tersebut, semakin tinggi markah pada ujian ukuran kreativiti.

IKLAN

Annoyed Dengan Orang Makan Berbunyi?Okay Bagus Itu Petanda Korang Genius

Untuk info korang, Misophonia banyak berlaku kepada wanita daripada lelaki dan selalunya bermula sebelum akil baligh dan simptom pertama akan wujud ketika berumur antara sembilan hingga 12 tahun.

So siapa yang ada simptom Misophonia ni patut berbangga sebab anda seorang yang genius. hiks…

Sumber : Life Hack

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI