Platform popular, TikTok akan mengacarakan TikTok Awards yang julung kali dianjurkan di Malaysia pada 27 Ogos 2023, di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) Kuala Lumpur.

Bakal menjadi acara tahunan untuk menghimpunkan yang terbaik dalam arena penciptaan konten, TikTok Awards meraikan dan memberi penghargaan kepada pencipta tempatan berbakat yang berani mencabar batasan kreatif, menjadi sumber inspirasi kepada komuniti, dan mencorak industri penciptaan kandungan.

ARTIKEL BERKAITAN : TikTok Awards Julung Kali Diadakan Di Malaysia, Rai ‘Influencer’ Tanah Air

Angkat Tema ‘Yang Gah Di Skrin Kecil’, TikTok Awards Bakal Himpunkan ‘Influencer’ Malaysia 27 Ogos Ini

Justeru, majlis anugerah yang bakal berlangsung pada bulan kebangsaan juga tampak bersesuaian bagi meraikan bakat-bakat tempatan berserta konten mereka yang merangkap nadi Malaysia untuk dinikmati oleh para penonton di serata dunia.

“Kami teruja untuk membawakan TikTok Awards kepada warga Malaysia! Temasya yang berprestij ini akan meraikan pencapaian dan usaha luar biasa yang dipamerkan oleh warga pencipta kita, yang merupakan tulang belakang platform ini.

IKLAN

“Sebagai acara yang terulung buat golongan pencipta pada tahun ini, kami berbesar hati untuk menerima penglibatan jenama-jenama di dalam dan di luar talian kerana ia juga dapat membantu anugerah ini menjadi batu loncatan untuk para pencipta mendapatkan banyak lagi pendedahan, yakni melalui kerjasama dengan jenama-jenama yang terkemuka.

Angkat Tema ‘Yang Gah Di Skrin Kecil’, TikTok Awards Bakal Himpunkan ‘Influencer’ Malaysia 27 Ogos Ini

“Tema ‘Yang Gah di Skrin Kecil’ mendemonstrasikan potensi membatasi sempadan untuk warga pencipta kita menggandakan dan mempersembahkan kejayaan mereka di atas pentas besar, seperti yang bakal kita saksikan pada 27 Ogos ini!” ujar Yin Yin Hooi, Ketua Pemasaran dan Operasi, TikTok Malaysia.

IKLAN

Untuk info, anugerah tersebut akan dibahagikan kepada Pilihan Juri (Judge’s Pick) dan Pilihan Popular (People’s Choice).

Bagi Pilihan Juri, para calon dipilih berdasarkan kriteria yang ditetapkan dan keputusan akan dibuat oleh sebuah panel eksekutif yang membariskan Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima dan Primeworks Studios, Nini Yusof; artis prolifik, Hael Husaini; serta Pengurus Besar Operasi & Pemasaran TikTok, Asia Tenggara, Angga Anugrah Putra.

Para calon dalam enam kategori (Kecantikan & Fesyen, Pendidikan, Hiburan, Sukan, Permainan, dan Makanan) telah diumumkan di sidang akhbar TikTok Awards yang diadakan sebelum ini.

IKLAN

Angkat Tema ‘Yang Gah Di Skrin Kecil’, TikTok Awards Bakal Himpunkan ‘Influencer’ Malaysia 27 Ogos Ini

Untuk Pilihan Popular pula, TikTok akan membuka undian untuk orang awam, dan para peminat boleh menunjukkan sokongan mereka dengan mengundi pencipta kegemaran mereka. Undian umum bagi tujuh kategori (Creator of the Year, Rising Star of the Year, Popular Creator of the Year, Popular Animation Account of the Year, Celebrity of the Year, Live Creator of the Year and TikTok Shop Creator of the Year) bermula dari 15 Ogos, 10 malam hingga 26 Ogos 2023, 11.59 malam, selain undian boleh dibuat di https://vt.tiktok.com/ZSL9kXUe5/.

Tidak lengkaplah sebuah majlis anugerah tanpa aspek fesyen yang bakal menyerikan lagi acara ini. Dengan itu, TikTok juga akan menyampaikan Anugerah Busana Terbaik (Best Dressed Awards) kepada peserta yang mendapat markah tertinggi dari sudut gaya dan originaliti. Setelah disenarai pendek oleh panel juri, orang awam berpeluang untuk memilih peserta dengan busana terbaik bagi malam tersebut.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.