Pasti ada di kalangan korang yang sedang on-the-way ke konsert Blackpink In Your Area Kuala Lumpur, bermula jam 6 petang ini.

 

Seperti biasa apabila kita ingin ke mana-mana konsert, perkara paling penting yang selalu kita fikirkan adalah pakaian yang nak dipilih dan sama ada tiket konsert sudah dibawa atau belum.

Selain itu, kita juga mesti memikirkan sama ada untuk menaiki pengangkutan awam atau memandu kereta sendiri disebabkan kesesakan yang kita hadap (ke hazab) di sana.

Buatnya hujan pulak, sedih weh!

Namun, kita selalu terlepas pandang mengenai benda yang DILARANG daripada dibawa masuk ke venue konsert. Dah sampai sekuriti, barulah nak ‘terhegeh-hegeh keluarkan barang tersebut dari dalam beg.

It’s okay, been there done that.

Sebab itulah, kami nak warning awal-awal 8 benda ini yang seharusnya korang tinggalkan saja di rumah.

 

* * * * *

01

Payung atau barangan over-sized

Ada yang bertanya, “Kalau kawan saya over-sized macam mana?” Bi-a-dap betul.

Payung dilarang kerana ia akan menghalang pandangan penonton lain sekiranya hari hujan. Oleh itu, lebih baik korang sediakan baju hujan di dalam beg.

 

* * * * *

IKLAN

02

Kamera DSLR / profesional

Kebanyakan daripada penganjur konsert akan menyediakan jurugambar mereka sendiri. Oleh itu, sama ada golongan media atau penonton biasa dilarang untuk mengambil gambar menggunakan peralatan canggih seperti DSLR.

 

* * * * *

03

Perakam Video / Perakam Suara

Begitu juga dengan video cam dan voice recorder. Jika nak rakan sekalipun, lebih baik gunakan telefon pintar korang (secara senyap-senyap!)

 

* * * * *

04

Minuman Alkohol Dan Dadah Terlarang

IKLAN

Siapa yang nak mengaku mereka membawa masuk dadah dan alkohol, kan? Jadi, jika korang tahu kawan sebelah merancang untuk membawa dadah, nasihatkan mereka agar lupakan saja niat itu. Nanti kena tangkap kan susah.

 

* * * * *

05

Minuman Bertin dan Bergelas

Di dalam venue konsert ada menyediakan kaunter belian untuk makanan dan minuman. So jangan risau okay!

 

* * * * *

06

Laser Pen / Pointer

IKLAN

Terutamanya bagi yang akan duduk di hadapan pentas, mereka selalu teruja untuk bermain dengan gajet berlaser. Elakkan kerana ia akan menggangu konsentrasi penyanyi dan pemuzik nanti.

 

* * * * *

07

Senjata Atau Objek Tajam

Demi keselamatan orang ramai, sebarang objek tajam dan merbahaya akan dilarang daripada dibawa masuk, sama sekali.

 

* * * * *

08

Bendera / Poster Politik

Kami tahu rakyat Malaysia sekarang sedang kecoh dengan isu politik sana sini, tapi tak perlulah sampai nak bawa poster parti ke konsert. Spoil mood betul!

Why not, korang enjoy je dengan performance Blackpink malam ini. Dah bayar tiket mahal-mahal, rugi kalau korang tak feel betul-betul!

Hit you with that Ddu-du Ddu-du Du!

Terima kasih kepada MacpiePro yang menganjurkannya pada kali ini.