Ini bukannya kali pertama Perdana Menteri Malaysia, Ismail Sabri memperkasakan bahasa kebangsaan iaitu Bahasa Melayu.

BACA LAGI: PM Seru Syarikat Swasta, Agensi Kerajaan & GLC Praktik Bahasa Melayu

Terbaru, mengikut laporan lapor Astro Awani. Ismail Sabri dijangka akan membawa dan berucap dalam Bahasa Melayu sewaktu di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) buat kali ke-77 di New York pada 23 September ini.

Angkat Bahasa Melayu, PM Akan Berucap Dalam Bahasa Kebangsaan Di Perhimpunan Dunia
foto via BERNAMA (2021)

Malah, delegasi Malaysia ini yang juga diketuai oleh beliau akan membincangkan topik seperti inflasi, pandemik COVID-19, krisis di Myanmar dan juga konflik antara Ukraine dan Rusia.

Menurut Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah dalam sesi debat umum yang bakal berlangsung dari 20 hingga 26 September ini, Ismail Sabri bakal menyampaikan ucapannya dalam Bahasa Kebangsaan pada 23 September ini waktu tempatan.

Malah, pelbagai kempen pernah dianjurkan saban tahun agar rakyat sedar kepentingan bertutur dalam satu bahasa kebangsaan terhadap perkembangan sosial dan memupuk semangat nasionalisme yang seharusnya ada dalam diri setiap daripada kita.

IKLAN

Angkat Bahasa Melayu, PM Akan Berucap Dalam Bahasa Kebangsaan Di Perhimpunan Dunia

Antara pemimpin yang turut hadir dalam perhimpunan itu termasuklah Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan yang berucap pada Selasa dan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden pada Rabu hari ini.

Selain itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) turut bersetuju untuk membenarkan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengikuti UNGA77 selepas mendapat persetujuan majoriti.

IKLAN

Perdana Menteri juga turut akan menjadi hos majlis makan malam ‘Keluarga Malaysia’ bersama diaspora Malaysia di New York.

Wah, tak sabarnya nak lihat Bahasa Malaysia didengari oleh seluruh dunia.

BACA : Kefasihan Duta Besar Amerika Ke Malaysia Berbahasa Melayu Dikagumi

IKLAN

Sumber: AWANI, Bernama

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.