Isu buang bayi kembali hangat sejak kebelakangan ini. Jika dulu buang dalam lubang tandas satu alternatif tetapi kebelakangan ini melontarkan dari tempat tinggi sudah semakin kerap disiarkan di media sosial.

Bilangan anak luar nikah yang didaftarkan dengan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) pada tahun 2005-2015 adalah sebanyak 532,158 kelahiran. Jika lima tahun sudah terkehadapan, dengan kes yang dilaporkan di media massa, tidak mustahil jumlahnya sudah jauh meningkat.

Anak Gadis, Bacalah Ayat 33-34 Surah An Nur!  Boleh Elak Terjebak Zina

Di sebalik isu zina yang mana wajib gadis menjaga diri dan akhlak, Al-Quran yang menjadi pedoman umat Islam sejak 1400 tahun sudah mengajar kita bagaimana untuk mengelak atau terjebak zina.
Antara yang boleh gadis amalkan dan mengelak terjebak zina, bacalah surah An Nur ayat 33-34.

IKLAN

“Apa yang perlu kita buat ialah bacalah SURAH AL FATIHAH, DIIIKUTI SURAH AN-NUR AYAT 33-34.

“Ayat 33 surah An Nur menyebut “ Dan orang-orang yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin, hendaklah mereka menjaga kehormatannya sehingga Allah memberi kekayaan kepada mereka dari limpah kurniaNya; dan hamba-hamba kamu (lelaki dan perempuan) yang hendak membuat surat perjanjian untuk memerdekakan dirinya (dengan jumlah bayaran yang tertentu), hendaklah kamu melaksanakan perjanjian itu dengan mereka jika kamu mengetahui ada sifat-sifat yang baik pada diri mereka (yang melayakkannya berbuat demikian); dan berilah kepada mereka dari harta Allah yang telah dikurniakan kepada kamu.

IKLAN

Dan janganlah kamu paksakan hamba-hamba perempuan kamu melacurkan diri manakala mereka mahu menjaga kehormatannya, kerana kamu berkehendakkan kesenangan hidup di dunia. Dan sesiapa yang memaksa mereka, maka sesungguhnya Allah – sesudah paksaan yang dilakukan kepada mereka – Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Manakala ayat 34 pula menyebut “Dan sesungguhnya, Kami telah menurunkan kepada kamu, ayat-ayat keterangan yang menjelaskan (hukum-hukum suruh dan tegah), dan contoh tauladan (mengenai kisah-kisah dan berita) orang-orang yang telah lalu sebelum kamu, serta nasihat pengajaran bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.

IKLAN
Anak Gadis, Bacalah Ayat 33-34 Surah An Nur!  Boleh Elak Terjebak Zina

ARTIKEL BERKAITAN, BACA SINI
Tak Perlu Takut! Ini 12 Pusat Baby Hatch Di Malaysia Kalau Termengandung Tanpa Nikah

Doktor Sambut Remaja 13 Tahun Lahirkan Anak, Saksi Betapa Azab Masa Nak Teran
“Nak Mak Bertaubat…”Remaja Nekad Hantar Ke Rumah Perlindungan Selepas Ibunya Hamil Luar Nikah

Anak gadis boleh amalkan surah ini dan ibu bapa juga boleh amalkan surah ini kepada anak-anak. Insya Allah ia akan menjauhkan anak-anak perempuan ke perbuatan zina.

Ternyata al-Quran adalah panduan lengkap kita dan hanya perlu amalkan dengan sebaik mungkin. Insya Allah.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI