Pasti ramai yang sudah mendapat panggilan haji tahun ini sudah bersedia. Namun di sebalik wabak COVID-19 yang menyerang seluruh dunia, pasti kita akan tertanya-tanya adakah kerajaan Arab Saudi akan memberikan kebenaran ibadah ini dilakukan tahun ini kerana wabak ini masih lagi mengganas.

Alhamdulillah, Arab Saudi Umum Buka Semula Makkah 31 Mei Ini Dengan Norma Baharu
.

Ada berita baik untuk semua umat Islam, Arab Saudi baru-baru ini umum akan buka semula Makkah bermula 31 Mei ini dengan syarat operasi yang lebih ketat bagi membolehkan penduduk kembali kepada kehidupan biasa namun dengan norma baharu.

Akan melaksanakan dua fasa pelan penyesuaian dengan membenarkan proses keluar masuk Makkah dilakukan dari jam enam pagi hingga tiga petang.

Alhamdulillah, Arab Saudi Umum Buka Semula Makkah 31 Mei Ini Dengan Norma Baharu
.

IKLAN

Fasa kedua yang akan bermula pada 21 Jun ini akan membenarkan penduduk Makkah untuk berada di kawasan awam bermula jam enam pagi hingga lapan malam.

Manakala solat Jumaat dan solat berjemaah di Masjidil Haram akan diteruskan dengan mengikut langkah keselamatan sedia ada.

Namun perniagaan seperti kafe dan kedai gunting rambut masih lagi belum dibenarkan beroperasi, manakala majlis perkahwinan dan pengebumian hanya boleh dihadiri maksimum 50 orang.

IKLAN

6 Mac lalu, Arab Saudi mengumumkan Masjidil Haram dan Masjid Nabawi akan ditutup sejam selepas solat Isyak dan akan dibuka sejam sebelum solat Subuh setiap hari sebagai langkah mencegah wabak COVID-19 di sana.

Alhamdulillah, Arab Saudi Umum Buka Semula Makkah 31 Mei Ini Dengan Norma Baharu
.

Turut menggantung kesemua lawatan umrah termasuk bagi warga penduduknya pada 4 Mac lalu, operasi pembersihan secara meluas itu merupakan satu langkah yang belum pernah diambil sebelum ini dan sebagai langkah pencegahan sementara.

IKLAN

Sehari kemudian, kerjaan itu mengumumkan kawasan tawaf di Masjidil Haram dibuka semula untuk jemaah bukan umrah dengan penekanan kepatuhan pada prosedur pencegahan daripada semua pekerja Masjidil Haram untuk melayani pelawat.

Mulai Ahad lalu, Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud mengarahkan perintah berkurung di seluruh negara itu dilonggarkan dari jam sembilan pagi hingga lima petang, kecuali Makkah dan kawasan yang sebelum ini melalui fasa kuarantin.

Adakah ini sinar dan petanda umat Islam dapat menunaikan umah dan haji buat masa terdekat? Mari la kita berdoa bersama-sama ye..

Sumber: Berita Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI