Ramai di antara kita tertanya bagaimana seorang individu berumur 40-an boleh kelihatan seperti mereka di usia 20-an?

Ramai menyatakan memilih cara hidup sihat, mengamalkan senaman, mengambil pemakanan sihat dan tidak membiarkan masalah menghantui kehidupan mereka akan membuatkan individu tampak muda berbanding usia.

Bukan Sahaja Buah Yang Disebut Dalam Al-Quran, Ini 7 Khasiat Buah Tin Salah Satunya Buat Rasa Kenyang!

Dalam pada itu, ramai antara kita pasti mahu tahu apakah makanan atau buah-buahan yang sesuai diamalkan untuk mereka yang ingin kurus dan tampak muda dari usia. Tahukah korang, buah Tin sangat sesuai diamalkan kalau mahu cantik. Walau harganya sedikit mahal tapi apa salahnya, janji nampak muda. Betul tak?

Buah Tin atau kita lebih biasa dengan nama Fig menjadi salah satu buah istimewa yang disebutkan dalam Al-Quran, iaitu di dalam surah Surah At-Tin.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan pendapat tentang makna sebenar ayat tersebut. Sesetengah ulamak menyifatkan ayat tersebut merujuk kepada Bukit Tin dan Bukit Zaitun, tempat di mana Nabi Ibrahim dan Nabi Isa menerima wahyu daripada Allah S.W.T.

IKLAN

Bukan Sahaja Buah Yang Disebut Dalam Al-Quran, Ini 7 Khasiat Buah Tin Salah Satunya Buat Rasa Kenyang!

Menurut kajian, Fig dianggap sebagai buah semula jadi yang paling sempurna berdasarkan kandungan khasiatnya. Selain mempunyai kandungan vitamin, mineral dan serat yang biasa dijumpai di dalam buah, kandungan vitamin yang terdapat dalam Fig ternyata lebih unik dan istimewa. Fig mempunyai khasiat nutrien seperti vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalsium, zat besi, fosforus, mangan, sodium, potassium dan korin.

So, ini khasiat yang korang kena tahu dari buah buah Fig yang luar biasa ini.

IKLAN

1. Menurunkan berat badan
Buah Fig adalah sumber serat yang baik dan mampu membantu penghadaman selain memberi rasa kenyang berpanjangan, seterusnya mengawal berat badan.

2. Menurunkan tekanan darah tinggi
Buah Fig kering mengandungi 1129 mg potasium dan 2 mg sodium. Dan jika anda mengambil lebih banyak garam dalam makanan maka ia akan meningkatkan kadar sodium dalam badan, Oleh itu, makanan yang kaya potasium seperti Fig mampu membantu mengatur kesimbangan pada kesihatan diri jika diamalkan secara konsisten.
Potasium – Sejenis mineral yang membantu mengawal tekanan darah.

3. Jadikan kulit lebih cantik
Fig kaya dengan sumber antioksidan. Ia mengandungi sejumlah antioksidan yang tinggi nak dibandingkan dengan makanan lain. Buah Fig sangat bermanfaat bagi siapa yang menghadapi masalah seperti kulit tidak bermaya, rambut gugur, lingkaran hitam bawah mata, bintik-bintik hitam di wajah dan lain-lain.

IKLAN

4. Sembuhkan Luka Dengan Cepat
Buah Fig sangat berguna untuk menyembuhkan luka, boleh digunakan sebagai ubat pada kawasan luka. Caranya dengan kisar buah Fig sebaiknya yang kering dengan susu. Kisar sehingga pekat dan sapukan pada bahagian luka. Nescaya luka akan sembuh. Guna buah Fig segar akan menyembuhkan luka dengan lebih cepat.

5. Menguatkan tulang
Buah Fig kaya dengan kalsium dan fosforus. Bukan saja menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis, ia juga menggalakkan pertumbuhan tulang dan memperbaiki bahagian tulang yang rosak.

6. Untuk kesuburan
Nutrien seperti zink, mangan, dan mangnesium dalam Fig membantu meningkatkan kesihatan pembiakan. Oleh itu, Fig sudah diamalkan sejak zaman dahulu lagi untuk membangkitkan nafsu. Fig membantu dalam kesuburan, dan dapat meningkatkan sperma dan melindunginya dari kerosakan kerana mengandungi antioksidan yang sangat tinggi.

7. Menghindari risiko kanser
Penuh dengan sifat antioksidan, Fig membantu mencegah kerosakan DNA yang disebabkan oleh radikal bebas. Oleh itu, berkemungkinan mengurangkan risiko kanser.

So korang yang nak tubuh sihat sampai ke tua kena la amalkan Buah Fig ini. Kalau korang nak tahu, buah ini juga selalu dijadikan simbolik kepada bahagian intim wanita, ada maksud rupanya.