Istanbul merupakan sebuah negara yang sangat cantik dengan karya seni binanya yang unik dimana ia memiliki perpaduan dua kebudayaan iaitu Eropah dan Asia.

Selain memiliki populasi Muslim majoriti merentasi dua benua itu, Turki kaya dengan budaya, tradisi dan sejarah.

Alami Musim Kemarau Terburuk Dalam 1 Dekad, Empangan Di Istanbul Hampir Kering

Namun, laporan Daily Mail baru-baru ini mengejutkan dunia apabila Istanbul dikatakan mungkin akan kehabisan air dalam masa 45 hari disebabkan musim kemarau terburuk dalam tempoh satu dekad.

IKLAN

Menurut laporan lagi, pembangunan bandar yang luas telah menyebabkan empangan di bandar yang dihuni oleh 17 juta orang itu hampir menjadi kering.

Alami Musim Kemarau Terburuk Dalam 1 Dekad, Empangan Di Istanbul Hampir Kering
Sumber Gambar : Daily Mail.UK

Paras air di empangan Omerli, sumber air utama bagi bandar itu berada pada tahap terendah dalam 15 tahun terakhir dengan kapasiti hanya 20 peratus kerana kekurangan hujan.

Datuk bandar Ankara, Mansur Yavas mengatakan air yang tersisa di empangan dan takungan hanya akan mencukupi untuk tempoh 110 hari yang sahaja.

IKLAN

Dua bandar terbesar di Turki iaitu Izmir dan Bursa telah menyaksikan empangan masing-masing berada pada tahap hanya 36 dan 24 peratus.

Alami Musim Kemarau Terburuk Dalam 1 Dekad, Empangan Di Istanbul Hampir Kering
Sumber Gambar : Daily Mail.UK

Bagaimanapun, keadaan ini sangat membimbangkan seluruh rakyat Istambul sehingga masjid diminta berdoa untuk hujan pada bulan Disember di bawah arahan Presiden Urusan Agama.

IKLAN

Ahli akademik di Universiti Teknikal Istanbul berkata bahawa Turki mempunyai iklim separa gersang kerana lokasi geografinya dan mengatakan pengurangan jumlah hutan dan kawasan hijau di negara itu telah menjadikan kemarau lebih teruk.

Apa-apapun, mari kita saling berdoa agar Istambul dan saudara Islam kita disana dilindungiNYA dari segala malapetaka.

Sumber: Daily Mail

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI