Memang hangat diperkatakan sekarang, isu Palestin-Israel telah membuka mata dan menarik perhatian banyak selebriti dan pemimpin dunia. Saban hari semakin ramai yang terkesan dengan apa yang dialami oleh rakyat Palestin.

Melihatkan perkara ini, bintang bola sepak dunia mula menyatakan sokongan mereka di media sosial untuk mengajak orang ramai membantah kekejaman tersebut.

Selain Selebriti, Bintang Bola Sepak Dunia Turut Serta Dalam Kempen #FreePalestine

Kalau korang peminat tegar sukan bola sepak dunia, sudah tentu ada yang mengenali antara pemain bola sepak ini adalah seorang Muslim. Mereka berkongsi catatan yang menyentuh perasaan di platform media sosial bagi memberi kesedaran mengenai kekejaman Israel.

Riyad Mahrez

 

Dengan tanda pagar “Palestine” dan “Save Sheikh Jarrah”, pemain Manchester City, Riyad Mahrez merupakan di antara individu pertama yang membuat ciapan di Twitter.

Mohamed Elneny

 

IKLAN

Pemain Arsenal yang berasal dari Mesir, Mohamed Elneny kemudiannya menghantar mesej yang berbunyi “Sepenuh jiwa dan raga saya berikan sokongan buat kalian di Palestin.”

Beberapa bintang bola sepak yang lain dari Mesir turut memberi mesej sokongan yang sama. Ini termasuklah Ahmed Elmohamady dan Trezeguet dari Aston Villa, kapten Zamalek Shikabala dan Ahmed Hassan “Kouka” dari Olympiacos.

Mohamed Aboutrika yang sebelum ini pernah ditegur Persekutuan Bola Sepak Afrika (CAF) kerana memakai baju-T dengan mesej “Sympathize with Gaza” selepas menjaringkan gol turut memuat naik kiriman doa buat Palestin.

Mohamed Salah 

Bintang bola sepak terkenal dari Mesir dan Liverpool, Mohamed Salah pula menyeru pemimpin dunia melakukan sesuatu. Beliau turut memuat naik gambarnya di hadapan Masjid Al-Aqsa. Sebelum ini, Salah pernah mencetuskan kontroversi kerana enggan bersalaman dengan pemain-pemain Maccabi Tel Aviv dari Israel.

 

IKLAN

Malah, Sadio Mane yang merupakan rakan sepasukan Salah turut berkongsi gambar Masjid Al-Aqsa dengan mesej “Free Palestine”. Dari Perancis, Franck Ribery, Benjamin Mendy dan Paul Pogba turut mengambil bahagian dengan tanda pagar “Save Sheikh Jarrah”.

 

Caglar Soyuncu dari Leicester City pula menghantar pesanan yang menindas kehilangan nyawa mereka yang tidak berdosa. Rakan sepasukan beliau, Wesley Fofana yang baru-baru ini dipuji kerana berpuasa ketika perlawanan turut berkongsi ciapan di Instagram.

Turut mendapat perhatian ialah dari Afrika Utara, Islam Slimani dan Achraf Hakimi yang memuat naik video viral Maryam al-Afifi.

 

IKLAN

 

Sementara itu, ada juga pasukan yang menunjukkan solidariti mereka dengan memakai selempang dan baju-T sebagai tanda sokongan terhadap Palestin sebelum memulakan perlawanan.

 

 

Ini termasuklah Club Deportivo Palestino, pasukan bola sepak Kuwait dan Turki, Cesar Cortes dari Chile, Mesut Ozil dari Turki dan Santi Cazorla dari Qatar yang memuat naik gambar pasukan mereka masing-masing. Penyokong kelab Scotland, Celtic turut bersimpati dengan nasib rakyat Palestin. Mereka dengan bangganya mengibarkan bendera Palestin sebelum perlawanan menentang St. Johnstone pada hari Rabu yang lalu.

Walaupun ramai yang menyatakan sokongan dan menolak kekejaman yang dilakukan oleh zionis Israel, tetapi Perdana Menteri Israel menyatakan operasi ketenteraan di Gaza akan diteruskan untuk satu jangka masa.

Marilah kita sentiasa berdoa dan menyatakan solidariti bagi rakyat Palestin yang terkesan dengan peperangan yang berlaku.

Sumber: MEE