Sofizah Mousin, 33 menjadi individu kebanggaan negara semalam setelah dinobatkan sebagai johan kategori wanita pada acara Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTHQA) ke-62 yang disiarkan secara langung di saluran RTM 1.

Sofizah yang merupakan seorang guru mata pelajaran Geografi kelahiran Sabah dan kini berkhidmat di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Taman Sea, Petaling Jaya ini memperdengarkan bacaan surah Yunus ayat 83 dan mencatatkan markah keseluruhan sebanyak 89.66 peratus.

Sekaligus, bacaan Sofizah telah menarik hati panel juri di Dewan Pleno, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dan mengenepikan 11 lagi qariah antarabangsa lain.

Kata beliau dalam siaran langsung semalam, perasaan terkejut dan teruja saling bercampur ketika namanya diumumkan sebagai johan qariah kali ini.

“Alhamdulillah, gembira dan sangat bersyukur. Selepas ini, saya akan teruskan dakwah Quran insyaAllah dan saya tidak akan henti belajar. Saya akan terus bertalaqqi jumpa ustaz. Saya juga akan berusaha selepas ini untuk menjadi guru Quran yang baik,” katanya.

Selain hadiah berupa piala dan sijil penghargaan yang disampaikan dengan perkenan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, Sofizah juga menerima hadiah wang tunai.

Belajar Tilawah & Taranum Sejak Usia 13 Tahun Tanpa Paksaan Keluarga, Guru Geografi Johan Qariah AntarabangsaBelajar Tilawah & Taranum Sejak Usia 13 Tahun Tanpa Paksaan Keluarga, Guru Geografi Johan Qariah Antarabangsa

Sementara itu bagi kategori lelaki pula, johan menjadi milik Mohamed Sameer Mohamed Megahed dari Bahrain yang dengan catatan markah 93.33 peratus.

*

IKLAN

Saluran RTM TV1 menjadi saluran televisyen kegemaran Sofizah Mousin kerana program-program tilawah Al-Quran seringkali disiarkan.

*

Terdahulu, Sofzah pernah memenangi tempat pertama pada Majlis Tilawah dan Hafazan Al-Quran Peringkat Kebangsaan 2022 pada 17 Jun lalu. Bertempat di Dewan Besar Pusat Islam Iskandar Johor,

 

Sofizah ketika ditemui oleh rakan pemberita berkata; beliau selalu berlatih bertaranum hanya di dalam kereta sewaktu tersekat dalam kesesakan lalu lintas di antara rumahnya dan SMK Taman Sea.

“Biasanya saya betul-betul lapang waktu memandu pergi dan balik dari rumah ke sekolah.

IKLAN

“Pada ketika itulah saya manfaatkan sepenuhnya. Jika tidak, pasti saya kurang masa untuk berlatih,” katanya.

Sofizah turut berkongsi bahawa minatnya terhadap Al-Quran dan lenggok bacaannya bermula daripada dirinya sendiri ketika berusia 13 tahun dan tidak dipaksa oleh orang di sekeliling termasuklah keluarga. Tanpa niat untuk menyertai pertandingan pun, Sofizah hanya ingin mendalami dunia taranum Al-Quran dan mempelajarinya untuk mendapatkan ketenangan dan kepuasan hati.

Belajar Tilawah & Taranum Sejak Usia 13 Tahun Tanpa Paksaan Keluarga, Guru Geografi Johan Qariah Antarabangsa

“Tiada seorang ahli keluarga pernah menyertai tilawah. Memang saya seorang saja begini, saya tidak terpengaruh dengan siapa-siapa. Semuanya datang sendiri,” jelasnya.

Bekas pelajar SMK Agama Inanam, Sabah ini mula menyertai pertandingan tilawah Al-Quran hingga mara ke peringkat kebangsaan pada usia semuda 15 tahun. Biarpun tidak bergelar johan, wang kemenangan digunakan Sofizah untuk membeli kaset Al-Quran kerana tidak mudah untuknya pada waktu itu untuk mencari guru khusus dalam bidang taranum di Sabah.

IKLAN

Dari situ, beliau melanjutkan pelajarannya ke Univeriti Malaysia Sabah dan meneruskan minatnya menyertai kejohanan tilawah Al-Quran lain termasuklah di peringkat Asia Tenggara.

Sekali lagi, penyertaan-penyertaan ini bukanlah untuk mengejar kemenangan tetapi baginya, ia merupakan cara dakwahnya dengan membaca ayat suci Al-Quran. Ternyata, ramai rakan-rakan Sofizah yang mula berminat mendalami cara bacaan Al-Quran hingga memintanya untuk mengajar setelah mendengar Sofizah mendalaminya.

“Jauh di sudut hati saya, langsung tidak kisah sama ada menang atau kalah. Cinta saya pada dunia Al-Quran dan taranum sangat dalam.

“Jika serabut, saya bka dan baca kalimah-kalimah Allah ini. Terus hilang semua masalah dalam sekelip mata,” simpulnya.

BACA LAGI : “Set Nawaitu Bukan Untuk Riak & Sombong,” Aidid Marcello Hantar Anak-Anak Jadi Hafiz Al-Quran – REMAJA

SUMBER : (1) (2)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.