Sokongan keluarga Dato Seri Nazir Razak amat penting dalam usaha melawan penyakit kanser prostat

 

Gejala kanser di kalangan masyarakat sememangnya tidak mengenali faktor usia, latar belakang, status dan betapa aktifnya gaya hidup seseorang itu.

 

Sempena bulan kesedaran Kanser Prostat sepanjang November ini, ramai lelaki di seluruh dunia dilihat telah bersuara untuk bercerita mengenai pengalaman mereka sendiri yang terpaksa berdepan dengan simptom kanser prostat. Salah seorang daripada mereka ialah Dato Seri Nazir Tun Razak.

Beliau baru-baru ini bercakap bersama Nu Ideaktiv menerusi kempen Fight Against Cancer mengenai pengalamannya sendiri yang terkejut apabila mendapat tahu disahkan menghidap kanser prostat.

Menurut peminat kelab bola sepak Chelsea ini, “Semasa muda saya memang aktif dalam bidang sukan. Saya suka main squasy, di UK dulu saya banyak main ragbi dan juga bola sepak. Saya seorang yang agak competitive, jadi bila main itu kena menang lah.

Aktif Sukan Zaman Belajar, Nazir Razak Tak Terlepas Kena Kanser Prostat
Sumber Foto: Instagram Nazir Razak.

“Pada usia 13 tahun, saya dihantar ke boarding school di UK. Di situ mereka tak kisah sama ada saya anak PM ke anak siapa ke. Semua pelajar baru akan dibuli. Jadi saya kena belajar untuk tinggal bersendirian dan berjauhan daripada keluarga, buat kawan dan belajar untuk menjadi kuat.

“Setelah 10 tahun saya di UK, saya pulang ke Kuala Lumpur untuk bekerja di bahagian perbankan yang sangat competitive. Setiap hari dari pagi hingga malam, saya akan bekerja lebih 16 jam di pejabat. Bila difikirkan semula, apabila hidup tak seimbang seperti inilah yang menjadi faktor saya mendapat penyakit ini,” kata adik kepada Perdana Menteri keenam Malaysia, Dato’ Sri Najib Tun Razak.

IKLAN
Aktif Sukan Zaman Belajar, Nazir Razak Tak Terlepas Kena Kanser Prostat
Sumber Foto: Instagram Nazir Razak.

Tambah beliau, kanser prostat amat berbahaya untuk lelaki kerana pesakit tidak akan mempunyai sebarang simptom.

“Apabila saya lakukan MRI, doktor memberitahu ada pembesaran dalam prostat. Jadi saya lakukan pemeriksaan biopsy dan confirm, saya berdepan dengan kanser prostat yang agresif. Katanya, saya perlu lakukan pembedahan dengan segera untuk mengelak ia daripada merebak ke seluruh badan,

“Kanser prostat memang tiada simptom, memang mengejut. Tambahan pula bila mendengar perkataan kanser tu, terus takut.

“Alhamdulillah semasa mendapat keputusan biopsy, doktor berkata kanser saya masih di stage 2 dan saya dibenarkan untuk membuat pembedahan kerana ia belum merebak.

“Dari situ, saya hanya berfikiran positif. Orang kata personaliti saya ini ibarat glass half full. Saya fikir positif saja dan saya katakan kepada diri sendiri saya boleh menang. Cuma bila saya perlu memberitahu anak-anak, itu agak sukar sedikit kerana mereka masih muda. Isteri sayalah yang bercakap secara terus-terang dengan anak-anak, jadi mereka tidak menjadi emotional.

IKLAN
Aktif Sukan Zaman Belajar, Nazir Razak Tak Terlepas Kena Kanser Prostat
Bersama anak kembar beliau, Arman & Marissa yang kini sedang menyambung pengajian di peringkat Sarjana di United Kingdom. Sumber Foto: Instagram Nazir Razak.

“Dari segi kawan-kawan pun, saya hanya memberitahu kepada mereka yang boleh memberi nasihat yang bagus dan tidak terlalu emotional. Saya pilih kawan-kawan yang rapat dan jujur. Saya katakan kepada mereka usah beritahu kes saya ini kepada orang lain,” jelasnya lagi.

 

Hendak Menolong Orang Lain

Kata orang, jika kita sendiri tak berdepan dengan sesuatu masalah, kita tidak akan tahu apakah perasaan sebagai pesakit atau mangsa. Sebaik saja Dato Seri Nazir pulih sepenuhnya selepas menjalani pembedahan dan rawatan, beliau merasakan dirinya amat bertuah dan ingin menolong orang lain terutamanya lelaki yang berdepan dengan isu kanser prostat.

IKLAN

“Lelaki ini biasalah, malu bila nak bercakap tentang kanser prostat dan enggan memberitahu masalah mereka.

“Berbeza sama sekali dengan cara orang di UK berfikir. Di sana, ramai pemain bola sepak dan kelab bola sepak itu sendiri yang terbuka untuk bercerita mengenai prostat kanser menerusi kempen mereka. Ini kerana gejala kanser ini amat penting.

“Walaupun kita takut mendengar perkataan kanser, kanser prostat ini adalah jenis kanser yang paling senang untuk kita dapatkan rawatan jika mengesannya dengan awal serta pantas bertindak.

Aktif Sukan Zaman Belajar, Nazir Razak Tak Terlepas Kena Kanser Prostat“Jadi pesanan saya kepada lelaki di luar sana, ambil tindakan secara lebih awal. Bagi yang telah pulih pula dan mereka yang tidak dijangkiti penyakit ini, kita orang lelaki kena keluar, bercakap dan sebarkan kesedaran mengenai kanser prostat,” simpul beliau.

Tonton temuramah penuh mengenai perjalanan Dato Seri Nazir Razak berdepan dengan penyakit yang digeruni ramai ini, di bawah.

Aktif Sukan Zaman Belajar, Nazir Razak Tak Terlepas Kena Kanser Prostat

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI