Bersabarlah duhai bakal pengantin bila akad nikah ditunda….

Jika sebelum ini perlaksanaan akad nikah secara online atau melalui sidang video ketika Perintah Kawalan Pergerakan telah pun dibenarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) bagi memudahkan urusan kedua-dua pihak pasangan pengantin untuk melangsungkan perkahwinan ketika musim PKP.

Akad Nikah Di Selangor Ditunda Sebulan, Mulai Hari Ini Sehingga 30 Jun 2021

Berita terbaru, melalui hantaran di Facebook sebentar tadi, Jais memutuskan untuk menangguhkan upacara akad nikah dalam apa juga bentuk dan cara di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berkuatkuasa hari ini sehingga 30 Jun depan.

IKLAN

Akad Nikah Di Selangor Ditunda Sebulan, Mulai Hari Ini Sehingga 30 Jun 2021

Keputusan tersebut diambil setelah diperhalusi dan demi membantu keberkesanan dasar semasa dan kepentingan banyak pihak sepanjang tempoh pelaksanaan Sekatan Pergerakan Penuh yang dilaksanakan di seluruh negara.

IKLAN

Semalam, Jais mengumumkan bahawa majlis akad nikah serta semua perkhidmatan di negeri itu ditangguhkan bermula 1 Jun sehingga 14 Jun tetapi ditukar hari selepas Sultan Selangor perkenan titah penutupan selama 1 bulan dari 1 Jun sampai 30 Jun 2021. Pengumuman semalam adalah terbatal.

Rata-rata warganet di media sosial meluahkan rasa sedih kerana terpaksa menangguh majlis akad nikah.

IKLAN
Akad Nikah Di Selangor Ditunda Sebulan, Mulai Hari Ini Sehingga 30 Jun 2021
Sumber Gambar: Facebook JAIS

Kami pasti ramai pasangan pengantin yang terpaksa menangguhkan pernikahan mereka ekoran arahan PKP dan penutupan beberapa sektor ekonomi yang dilaksanakan disebabkan kes positif COVID-19 yang tinggi. Tak apa lah jika ini terbaik untuk kita semua. Bak kata pepatah tak lari gunung dikejar.

 

Sumber: Jabatan Agama Islam Selangor

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI