Kisah seorang anggota bomba dari Balai Bomba & Penyelamat Subang Jaya, Muhammad Adib Mohd Kassim yang cedera parah diserang perusuh di sekitar Kuil Maha Mariamman, USJ 25 semalam agar, “Bangun segera kerana diri saya tidak cukup kuat” ketika menghadapi semua ujian ini.

Selepas mendapat tahu tunangnya agak kritikal kerana tulang rusuknya patah lalu mencucuk paru-paru sehingga mengakibatkan kesukaran bernafas dan kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi di Pusat Perubatan Subang Jaya.

Nurul Najihah dalam satu hantaran di Facebook telah menulis sekitar tiga jam lalu, “Kamu kuat. Cepat bangun Muhammad Adib. Doakan tunang saya, tak kuat tengok kamu macam ini.”

 

Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Nurul Najihah turut memuat naik gambarnya dan tunang yang kini kritikal kerana tulang rusuknya patah lalu menikam paru-parunya sehingga sukar bernafas
Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Keadaan Adib dilaporkan kritikal dan kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Pusat Perubatan Subang

 

Rakyat Malaysia yang bersimpati dengan nasib anggota bomba yang agak parah itu banyak memberikan kata-kata semangat buat gadis ini yang dijadualkan berkahwin pada Disember ini.

Namun sejak 15 minit lalu, sekali lagi Nurul Najihah menulis di Facebook-nya, “Tunang saya masih selamat. Tolonglah hentikan kata yang bukan-bukan. Doakan dia,” jelasnya di laman media sosial iyu.

Ini kerana telah tular satu berita memaklumkan akan kematian anggota bomba berkenaan yang dimuat naik di media sosial.

IKLAN

 

Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Tular berita palsu melibatkan kematian Adib. Berita tidak berintegriti begini boleh mengganggu gugat keharmonian kaum di Malaysia. Hentikan penyebarannya

 

Common Malaysia. Jangan keruhkan lagi situasi dan menimbulkan amarah orang lain. Kita rakyat Malaysia bersatu kerana perpaduan kaum yang terjaga sejak dahulu lagi. REMAJA menganggap berita begini adalah berita fitnah yang nyata kerana kematian orang lain bukan mainan. Betul tak?

Insiden yang berlaku kepada Adib ini turut mendapat perhatian daripada Menteri Besar Selangor, YAB Aminuddin Saari yang menziarahi anggota bomba ini sebentar tadi.

IKLAN

 

Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
YAB Menteri Besar Aminuddin Saari dipercayai bersama ibu bapa Adib yang risau tentang keadaan anak mereka dalam satu lawatan di Pusat Perubatan Subang Jaya sebentar tadi

 

Beliau berkata, kerajaan negeri Selangor bersetuju untuk menanggung semua kos rawatan Muhammad Adib. Sama-samalah kita mendoakan agar beliau dikurniakan kesembuhan segera.

“Keutamaan saya buat masa ini ialah untuk mengembalikan ketenteraman awam dan memastikan keadaan kembali pulih seperti sediakala. Untuk itu, saya telah memanggil Mesyuarat Majlis Keselamatan Negeri petang ini khusus bagi membincangkan langkah seterusnya untuk mengembalikan ketenteraman awam.

“Saya menggesa semua pihak agar dapat menghentikan tindakan mengeluarkan kenyataan yang akan memburukkan lagi keadaaan. Semua pihak harus bekerjasama bagi mengembalikan ketenteraman awam dan memastikan keadaan terkawal,” jelas beliau.

IKLAN

 

Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Isu pemindahan Kuil Maha Mariamman, USJ 25ini bertukar menjadi kecoh sehingga menimbulkan berita tidak harmoni di kalangan rakyat Malaysia
Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Dikatakan lebih 18 uuah kenderaan dibakar dalam isu pemindahan kuil ini dan ia menimbulkan kegemparan dalam negara
Ahli Bomba Dibelasah Di Kuil Kini Kritikal, Tunang Rayu “Bangun Adib..”
Pejabat menempatkan pemaju One City turut dipecahkan oleh perusuh

 

Sejak dua hari lalu, kecoh di kalangan rakyat Malaysia mengenai isu pemindahan Kuil Maha Mariamman, USJ 25 sehingga menimbulkan ancaman pergaduhan.

Diberitakan hampir 20 buah kereta dibakar termasuk malam semalam di mana kenderaan bomba yang datang untuk memadamkan kebakaran turut dipecahkan sebelum perusuh menarik keluar Muhammad Adib dan mencederakannya sehingga berita ini menjadi tular di media sosial.

Malah pejabat pemaju One City turut menjadi sasaran sehingga cerminnya dipecahkan dalam kejadian malam tadi.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun memaklumkan pihak polis sudah menahan 17 individu termasuk enam yang cedera dan kesemuanya akan didakwa esok di mahkamah.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI