Setiap kali tiba sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi Yang di-Pertuan Agong, pastinya korang tahu ia sinonim dengan acara kurniaan Darjah Kebesaran, Bintang & Pingat Persekutuan di Istana Negara

 

Sempena Tarikh istimewa itu pada hari ini, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah juga berkenan untuk mengurniakannya kepada 795 individu daripada pelbagai kategori.

Senarai penerima itu diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Datuk Seri Utama Tengku Maimun Tuan Mat, Ketua Setiausaha Negara (KSN) Datuk Seri Dr Ismail Bakar dan Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin.

*

IKLAN

Menariknya, ketika tiba giliran Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM), Datuk Dr Abd Latif Mohmod ke hadapan dan menaiki singgahsana, Tuanku telah bertindak spontan dan menuruni tangga singgahsana.

Ini kerana kondisi Abd Latif yang sukar untuk naik kerana berjalan dengan bantuan tongkat.

Ketika ditemui selepas istiadat pengurniaan tamat, beliau merasa terharu dan dihargai dengan tindakan Tuanku itu.

IKLAN

“Saya juga terperanjat. Tuanku beri signal (agar saya) jangan naik dan bertitah, “Tidak apa saya turun.”

 

IKLAN

“Tuanku juga sempat bertanya “Dah lama ke sakit, boleh berjalan ke.” Saya menjawab boleh berjalan tetapi tak boleh berdiri lama kerana pernah jatuh sewaktu bekerja dulu,” kongsi beliau lagi.

Tindakan Tuanku itu juga dilihat netizen sebagai satu bentuk penghargaan seorang raya berhati mulia dan prihatin kepada rakyat yang berusaha berbakti kepada negara.

SUMBER: BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI