Foto Via Bernama

Berita gembira dari Tokyo, Jepun buat semua rakyat Malaysia.

Seorang lagi atlet Paralimpik dari Malaysia melakarkan sejarah apabila berjaya menyumbangkan pingat perak kepada negara.

Acara Boccia Sumbang Pingat Ketiga Buat Malaysia, Tahniah Chew Wei Lun!
Image via Bernama/Harian Metro

Atlet berusia 26 tahun ini berdepan cabaran sengit daripada juara bertahan David Smith, Chew Wei Lun menyumbangkan pingat yang ketiga buat kontijen Malaysia di temasya Paralimpik Tokyo.

 

IKLAN

Chew Wei Lun yang beraksi dalam kategori individu bercampuran acara Boccia itu tewas kepada atlet Great Britain 2-4 dalam persaingan yang sengit.

Untuk pengetahuan semua, sukan boccia hanya dimain di sukan Paralimpik dan tiada sukan yang sama wujud di sukan Olimpik.

IKLAN

Acara Boccia Sumbang Pingat Ketiga Buat Malaysia, Tahniah Chew Wei Lun!

Image via AP/ExpressDigest

IKLAN

Terdapat empat klasifikasi bagi boccia dalam Sukan Paralimpik 2020:

  • BC1: Pemain yang mempunyai masalah pergerakan yang serius pada bahagian kaki, tangan dan tunjang badan mereka disebabkan oleh masalah koordinasi. Mereka menggunakan kerusi roda berelektrik untuk bergerak serta memegang dan membaling bola boccia tanpa menggunakan peralatan membantu. Atlet yang boleh menggerakkan kaki mereka dibenarkan untuk menggerakkan bola dengan kakinya.
  • BC2: Pemain yang mempunyai kecacatan yang kurang serius daripada BC1 dan boleh membaling bola dari atas atau bawa dengan cara memegang yang pelbagai. Mereka juga tidak boleh menggunakan sebarang peralatan membantu.
  • BC3: Pemain yang mempunyai fungsi yang terhad pada kaki dan tangannya, dan pengawalan tunjang badan yang lemah (atau tidak mampu mengawal) disebabkan oleh penyakit yang berkaitan atau tidak berkaitan dengan serebrum. Selain itu, mereka juga mempunyai masalah memegang, membaling dan menggerakkan bola. Mereka menggunakan tanjakan dan peralatan membantu yang lain untuk menggerakkan bola dengan bantuan Pembantu Sukan.
  • BC4: Pemain yang mempunyai kecacatan fizikal yang disebabkan oleh penyakit yang tidak berkaitan dengan serebral, seperti distrofi otot, kecederaan saraf tunjang dan amputasi yang melibatkan kedua-dua tangan dan kakinya. Atlet kategori ini biasanya membaling bola dengan ayunan pendulum, kadang kala dengan kedua-dua tangan atau lengan mereka. Mereka boleh menggunakan sarung tangan untuk membantu memegang bola boccia.

Sukan Paralimpik telah bermula pada 24 Ogos lalu dan akan berakhir 5 September ini di Tokyo, Jepun. Juara Boccia Nasional Chew Wei Lun ini membawa pingat ketiga Paralimpik Tokyo 2020 buat Malaysia.

Apa-apapun tahniah kami ucapkan buat Chew Wei Lun dan team acara boccia.

Sumber: Bernama / Wikipedia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI