Sering kali kita melihat individu mengambil minuman bertenaga. Alasannya bagi mengembalikan kesegaran tubuh akibat rasa letih dan tenaga yang sudah dikeluarkan selepas melakukan aktiviti.

Tanpa mengetahui apa ada di sebalik minuman diambil, ramai yang main sebat minum tanpa ketahui apa risiko kepada kesihatan diri.

Baca perkongsian dari fb Public Health Malaysia risiko di sebalik pengambilan minuman bertenaga dan apa risikonya ke atas anak muda jika selalu mengamalkannya.

Seorang lelaki yang berusia 25 tahun dikejarkan ke bahagian kecemasan selepas mengadu sakit dada dan muntah.

Pesakit tersebut TIDAK memiliki sebarang masalah kesihatan dan tidak merokok. Pemeriksaan mendapati degupan jantungnya berdengup kencang dengan kadar 130- 140 denyutan seminit (normal 60-100 denyutan seminit)

Pemeriksaan jantung ( ECG ) mendapati pesakit tersebut mengalami sejenis masalah denyutan jantung abnormal yang dikenali sebagai Atrial Fibrillation. Rawatan kecemasan diberikan dan degupan jantung kembali normal.

Sekiranya lewat mendapat rawatan, pesakit ini berisiko mendapat serangan jantung dan jantung boleh berhenti berdenyut!

“Abang Lori Adu Sakit Dada”, Bila Doktor Buat Ujian Rupanya Dia Selalu Minum Air Tenaga Untuk Pemanduan
Minum air putih sangat baik untuk kesihatan

Pertanyaan lanjut mendapati, lelaki tersebut yang bekerja sebagai pemandu lori mengambil “Minuman Tenaga” yang popular di pasaran 2 tin setiap hari.

Ini bukan kes yang asing dibahagian kecemasan. Di US, terdapat lebih 20 ribu kes setiap tahun melibatkan “Minuman Tenaga” . Selain dari serangan jantung, ada pesakit yang di kejarkan ke hospital akibat sawan, pengsan dan juga kematian.

Hal serius ini mendorong WHO untuk bersuara dan menyatakan amaran kepada masyarakat mengenai bahaya “Minuman Tenaga’.

IKLAN

Minuman tenaga merupakan minuman tanpa alkohol yang mengandungi kafien, taurin, vitamin dan bahan bahan tambahan lain. Ia sering di pasarkan sebagai produk yang memberi tenaga berpanjangan, untuk menambah prestasi ahli sukan, untuk pemanduan jangka masa panjang dan juga untuk pelajar.

Pada asalnya , ia di perkenalkan oleh Jepun pada 1960 an dan semakin popular di Europe menjelang tahun 1980 an dan 90 an.

Di seluruh dunia, jualan minuman tenaga dijangkakan mencecah 12 billion pada tahun 2012 dan semakin mendapat perhatian dikalangan remaja.

“Abang Lori Adu Sakit Dada”, Bila Doktor Buat Ujian Rupanya Dia Selalu Minum Air Tenaga Untuk Pemanduan
Banyak bintang-bintang sukan digunakan untuk melariskan perniagaan dengan bayaran sangat lumayan

MENGAPAKAH MINUMAN TENAGA MEMBERI RISIKO KEPADA KESIHATAN?

Pengkaji mendapati, punca UTAMA yang menyebabkan risiko kesihatan adalah kandungan kafien yang terlalu TINGGI dalam minuman ini. Pengambilan kafien berlebihan mengakibatkan jantung berdegup dengan pantas,tekanan darah tinggi, kekurangan kalsium dalam badan, metabolic asidosis, sawan dan kematian.

Selain itu, seperti mana minuman ringan lain, “minuman tenaga” mengandungi GULA yang cukup tinggi. Cuba bayangkan, satu tin minuman tenaga popular mengandungi 27.5 g gula! Gula yang tinggi ini menyebabkan risiko kegemukan dan penyakit metabolic lain seperti kencing manis.

Dalam kajian terkini, pengambilan Minuman Tenaga juga meningkatkan risiko strok sehingga 5 kali ganda! Kajian dari Universiti Texas menunjukkan hanya 1 tin minuman tenaga sudah cukup untuk menyebabkan penyempitan saluran darah dan meningkatkan risiko stroke dan serangan jantung,

IKLAN

Untuk kanak kanak dan remaja, pengambilan minuman tenaga di kaitkan dengan risiko terjebak dengan gejala negatif. Menurut kajian, remaja berisiko untuk terjebak dengan pengambilan rokok, minuman beralkohol dan dadah.

APAKAH YANG DI CADANGKAN OLEH PENGKAJI?

Bagi mengawal penjualan dan kandungan dalam minuman tenaga, pengkaji mencadangkan agar terdapat polisi khas bagi mengawal selia kanduangan, pemasaran dan jualan produk ini .

✅ Mengawal had pengambilan kafien yang di benarkan pada setiap hidangan

✅ Mengawal penjualan minuman tenaga untuk kanak kanak dan remaja

✅ Memberi pendidikan kepada anggota kesihatan untuk mengenal pasti gejala pesakit yang mengalami masalah “Caffeine intoxication”

IKLAN

✅ Mengawal pengiklanan “minuman tenaga”

KESIMPULAN

Peningkatan pengambilan Minuman Tenaga di kalangan masyarakat telah melahirkan kebimbangan di kalangan pengkaji dan komuniti saintifik.

Walaupun lebih banyak kajian di perlukan untuk membuktikan bahaya minuman tenaga kepada kesihatan, masyarakat di sarankan untuk mengawal pengambilan dan mengelakkan pengambilan berlebihan.

Kanak kanak dan remaja perlu di CEGAH dari mengambil minuman ini.

Infomasi kami kongsikan, pilihan sentiasa di tangan anda.
.

Rujukan
1.Energy drink consumption in Europe: a review of the risks, adverse health effects, and policy options to respond https://www.frontiersin.org/articles/…/fpubh.2014.00134/full
2. https://www.nhs.uk/…/fo…/warnings-issued-over-energy-drinks/
3. http://www.euro.who.int/…/energy-drinks-cause-concern-for-h…
4. Scientists keep finding new ways energy drinks are terrible for youhttps://www.popsci.com/energy-drinks-caffeine-blood-vessel

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI