Bedak bayi bukan sekadar digunakan pada badan, malah boleh dipelbagai guna.

Bedak talkum atau talc, adalah sejenis mineral yang mengandungi silica magnesium yang telah hidrasi. Talkum boleh mengewap dan dan juga diserap oleh kulit. Ciri-ciri ini bermakna terdapat banyak manfaat lain untuk produk itu digunakan secara bijaksana.

ARTIKEL BERKAITAN : 13 Tip Kecantikan Ringkas Tapi Efisyen Guna Jeli Petroleum

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

Selalu digunakan untuk kegunaan bayi rupanya kegunaannya jauh melebihi itu. Berikut adalah 9 trik yang paling berguna.

Keluarkan pasir pantai di badan

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

Lakukan pembersihan dengan mudah menyahkan kesan pasir di badan selepas bersantai dengan membawa sebotol bedak bayi bersama anda. Jika anda menghadapi masalah mengeluarkan beberapa butiran pasir yang menjengkelkan dari badan, taburkan sedikit serbuk bayi ke atas kawasan berpasir dan bersihkan. Memandangkan bedak bayi menyerap lembapan menyebabkan pasir melekat pada anda, pasir akan mudah terhapus.

IKLAN

Segarkan kasut anda

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

Jika anda perasan beberapa bau yang tidak menyenangkan keluar dari almari kasut, sudah tiba masanya untuk menggunakan bedak bayi. Letakkan sedikit serbuk bayi di dalam setiap kasut dan goncangkannya supaya ia merebak ke seluruh tapak, kemudian biarkan semalaman. Pada waktu pagi, goncangkan serbuk bayi yang berlebihan, dan semua bau yang dibawa oleh peluh kaki anda harus hilang.

Gunakannya sebagai syampu kering

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

Jika anda tidak mempunyai akses untuk mandi tetapi masih mahu berasa segar, anda boleh menggunakan bedak bayi sebagai syampu kering. Letakkan sedikit pada sikat atau berus dan ratakan ke seluruh kulit kepala anda. Serbuk bayi akan menyerap apa-apa gris atau minyak pada rambut anda, menjadikan kulit kepala lebih segar.

Sejukkan cadar

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

IKLAN

Jika anda sedang mencari cara untuk lena tidur dalam keadaan panas apabila anda tidak mempunyai penghawa dingin. Taburkan sedikit satu atau dua sudu serbuk bayi ke atas cadar anda sebelum melompat ke katil biarkan serbuk itu menyerap lembapan. Serbuk bedak bayi ini menyelamatkan anda daripada bangun dalam lopak peluh sendiri. Kelemahannya perlu lebih banyak cucian.

Betulkan lantai yang berdecit

Jika papan lantai anda mengeluarkan bunyi yang tinggi pada setiap langkah yang anda ambil, taburkan sedikit bedak bayi di atas tempat yang menyinggung deria pendengaran anda. Mengisi ruang ini akan melincirkan kayu dan menghalang papan lantai daripada bergesel. Jika anda menghadapi masalah mendapatkan serbuk di ruang sempit, gunakan kad plastik seperti kad kredit untuk menyekatnya.

Gunakan sebagai deodoran kecemasan

Anda tidak boleh meminta untuk meminjam deodoran orang lain, tetapi anda boleh meminta untuk meminjam serbuk bayi. Jika anda mendapati diri mengalami masalah bau badan dan tiada akses kepada mandi atau deodoran, sapukan sedikit bedak bayi. Ia akan mengurangkan kelembapan di ketiak anda dan menyegarkan bau. Ia tidak sebaik mandi, tetapi ia cukup baik untuk menahan bau orang sekeliling.

Meleraikan perhiasan tersimpul

Simpulan barang kemas yang tidak boleh dileraikan, ambil bedak bayi dan taburkan sedikit di atas simpulan dan gosok perlahan-lahan. Ini akan melincirkan logam dan akan memudahkan anda membuat pemisahan antara segmen rantaian yang berbeza, menjadikannya mungkin untuk dirungkai. Sebaik sahaja anda telah menjaga simpulan, basuh bedak bayi dengan sabun lembut.

IKLAN

Keluarkan kesan gris

Mendapat percikan gris pada hijab anda adalah salah satu risiko yang anda hadapinya semasa masak makanan. Ambil sedikit bedak bayi, sapukan pada noda dengan bola kapas atau berus berbulu lembut dan gosokkannya dengan baik. Biarkan selama kira-kira 10 minit, kemudian bersihkan serbuk dengan lembut. Ulangi ini sehingga noda hilang.

Menghalau semut

9 Trik Bijak Guna Bedak Bayi, Mampu Selesaikan Masalah Harian

Menggunakan bedak atau bedak bayi di kawasan di mana anda pernah melihat semut boleh menghalang mereka. dari kawasan itu. Semut tidak suka menyeberangi serbuk dan meletakkannya di badan mereka. Jelas sekali bahawa semut mempunyai keengganan terhadap bedak.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.