Budaya buli di sekolah seakan dipandang remeh dan dianggap perkara biasa, lebih-lebih lagi bagi pelajar yang tinggal di asrama.

Namun begitu, perkara ini seharusnya dipandang serius oleh pihak berwajib kerana perbuatan buli boleh meninggalkan kesan trauma buat mangsa, malah ada yang turut terkorban gara-gara sikap negatif yang ada pada segelintir pelajar.

Baru-baru ini, tular sebuah video di media sosial tentang perilaku sekumpulan pelajar menumbuk mangsa sehingga menyebabkan kecederaan tisu lembut dalam badan. Kejadian ini tidak seharusnya berlaku jika budaya buli diberikan perhatian dan hukuman setimpal kepada si pelaku.

Untuk memberi kesedaran terhadap isu ini, ada banyak filem yang korang boleh tonton mengisahkan budaya buli yang wajar dijadikan pengajaran buat masyarakat dunia.

Berikut kami senaraikan antara filem-filem bertemakan buli.

1. Mean Girls

Walaupun filem ini bergenre ringan, namun ia turut memaparkan elemen buli di kalangan pelajar wanita di sekolah menengah, Rachel McAdams memainkan peranan sebagai Regina George, iaitu seorang gadis pembuli yang licik.

Gadis ini bukan hanya mempunyai sikap talam dua muka, tetapi dia juga pembuli yang sanggup memanipulasi sahabat dan kekasihnya demi mendapatkan apa sahaja yang dimahukan.

IKLAN

2. Cyberbully

Taylor merupakan seorang remaja berumur 17 tahun dan saudaranya menulis mesej fitnah di media sosial yang menyebabkan dia menerima gangguan daripada rakan-rakanya. Cerita ini melihatkan perjuangan Taylor dalam menghadapi penindasan dunia alam maya yang dialaminya.

3. Wonder

Tidak seperti kebanyakan filem, Wonder memaparkan kisah benar seorang budak lelaki yang dilahirkan tidak sempurna dengan kecacatan muka dan berhadapan dengan si pembuli di sekolah. Filem ini bakal membuatkan korang menangis melihat bagaimana seorang anak kecil terpaksa melalui kehidupan hariannya dan sering dibuli di sekolah.

4. 3 Idiots

Filem hindustan juga tidak ketinggalan memaparkan filem yang membawa mesej, terutamanya tentang masalah buli dan ragging.

Ketika pelajar baharu mendaftar masuk ke kolej kejuruteraan, sekumpulan pelajar senior bertindak memaksa semua freshie lelaki melucutkan seluar ketika malam orientasi.

IKLAN

5. The Karate Kid

Dre, seorang kanak-kanak lelaki yang menggembara ke China bersama ibunya atas urusan kerja mula menghadapi masalah dengan remaja lain di kejiranan yang tidak berhenti menganggunya. Disebabkan itu, dia terpaksa mempelajari seni mempertahankan diri dengan bantuan seorang guru.

6. Buli

Filem ini berkisarkan tentang Nordin, seorang pereka perisian komputer yang memiliki tahap keyakinan diri yang rendah, menjadi mangsa buli rakannya, Roy sejak zaman kanak-kanak. Dia bertekad untuk menghadapi mimpi ngeri hidupnya buat sekali dan selamanya.

Walaupun bergenre komedi, filem ini jelas mempaparkan bagaimana perbuatan buli boleh memberi impak kepada seseorang individu itu sehingga mereka menjadi dewasa.

7. Fat Boy Chronicles

Mengisahkan tentang seorang remaja lelaki yang mempunyai masalah berat badan dan akhirnya mempunyai matlamat untuk menurunkan berat gara-gara mahu mendapatkan gadis impiannya, walaupun diusik dan diseksa oleh rakan sekelas.

IKLAN

8. Audrie and Daisy

Filem dokumentari ini merangkumi kisah dua pelajar sekolah menengah di Amerika Syarikat, Audrie Pott dan Daisy Coleman. Mereka berhadapan dengan serangan seksual seawal usia 15 dan 14 tahun. Selepas serangan itu, mangsa dan keluarga mereka telah mengalami penderaan emosi buli siber.

9. Hostel

Sebuah lagi filem hindustan yang memaparkan budaya buli, mengisahkan tentang kehdupan pelajar baharu, Vishnu Pandey, Karan, Nilesh dan Bobby yang dibuli hampir setiap hari oleh pelajar senior yang diketuai oleh Feroz.

Penderaan emosi adalah lebih berat kerana mungkin kita tidak tahu bagaimana mangsa menyimpan perasaan mereka setelah dibuli. Oleh sebab itu, jangan memandang isu buli sebagai satu masalah ringan di kalangan masyarakat.

Selamat menonton!

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI