Migrain adalah sejenis sakit kepala yang lebih kerap berlaku kepada golongan wanita berbanding lelaki dimana nisbah perbandingan adalah 3:1 serta mempunyai hubung kait yang kuat dengan genetik. Ini bermaksud, jika salah seorang ahli keluarga korang menghidap migrain, ia berkemungkinan akan turut sama dihidapi oleh ahli keluarga terdekat yang lain.

Ada beberap faktor penyebab migrain ini dan antaranya adalah seperti jenis makan, persekitaran serta psikologi.

Doktor Ini Ajar 6 Cara Untuk Elak Dapat Serangan Migrain
Gambar hiasan

Namun begitu, mungkin sukar untuk korang kenal pasti punca dan bagaimana untuk mengelak dari penyakit ini. Jadi, seorang doktor telah pun berkongsi info tentang 6 cara yang korang boleh buat untuk mengelakkan daripada mendapat serangan migrain.

Jom kita lihat antara informasi yang dikongsi.

IKLAN

1. Sentiasa mencatat apa yang korang makan atau minum di dalam diari

Catatkan apa yang korang makan atau minum sebelum berlakunya migrain. Korang akan mendapat pattern makanan yang menyebabkan korang migrain dan ini akan memudahkan untuk mengelak daripada makan makanan tersebut.

2. Makan pada waktunya

Jangan makan terlalu lewat atau skip meals.

Doktor Ini Ajar 6 Cara Untuk Elak Dapat Serangan Migrain
Gambar hiasan

3. Kurangkan pengambilan kafein

Jika kafein diambil secara berlebihan, ia akan menyebabkan migrain. Pada masa yang sama, jika korang mengurangkan pengambulan kafein, lakukan pada kadar perlahan kerana pengurangan kafein mendadak juga akan menyebabkan berlakunya migrain.

IKLAN

4. Tidur yang secukupnya

Sentiasa tidur pada waktunya dan pada waktu yang sama. Jika korang terlalu penat/mengantuk, ia boleh menyebabkan episode migrain.

Doktor Ini Ajar 6 Cara Untuk Elak Dapat Serangan Migrain
Gambar hiasan

5. Kurangkan stres

Banyak cara untuk mengurangkan stres seperti bersuka, beribadah, meluangkan masa bersama keluarga atau melakukan aktiviti yang korang gemari. Sila buat temu janji untuk kaunseling atau sesi ‘stress management’ jika cara diatas tidak berkesan.

IKLAN

6. Selalu bersenam

Semasa bersenam, badan kita akan mengeluarkan hormon yang boleh mengurangkan signal kesakitan kepada otak. Hormon ini juga boleh membantu untuk mengurangkan anxiety dan depresi. Anxiety dan depresi boleh membuatkan migrain semakin teruk.

Jika memang tahap migrain korang semakin teruk dan tidak pulih, segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapat nasihat dan rawatan yang selanjutnya.

Sumber: Dr. Iskandar Mirza

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI