Sumber: riderchris.com

Melihat suasana keindahan alam seperti matahari tenggelam adalah satu terapi yang boleh dilakukan bagi memberi ketenangan, sekali gus dapat ‘melarikan’ diri daripada kesibukan kota yang begitu menyesakkan.

Bagi si pencinta alam, untuk menyaksikan kejadian matahari tenggelam ini biasanya mereka memilih lokasi-lokasi seperti pantai dan bukit/gunung kerana korang pastinya akan berasa kagum melihat keindahan semula jadi ini.

Terdapat banyak lokasi menarik untuk melihat kejadian matahari terbenam dan kali ini kami ingin kongsikan antara tempat-tempat menarik di Kota Kinabalu untuk menyaksikan suasana sunset ini.

Sekiranya korang bercuti ke Kota Kinabalu, jangan lupa untuk singgah ke lokasi-lokasi berikut:

1. Pantai Tanjung Aru

Terletak hanya 6KM dari bandar KK, pantai Tanjung Aru antara yang popular sebagai lokasi melihat matahari terbenam di Kota Kinabalu.

Sumber: riderchris.com

2. Bukit Kokol

Sumber: riderchris.com

Lokasinya lebih kurang 25KM dari KK, korang boleh mendaki bukit ini dalam 10KM untuk merasai pengalaman suasana sejuk, jalan kecil yang berliku dan melihat kawasan kampung di sekitar bukit. Pengunjung juga boleh melihat Gunung Kinabalu antara pukul 6 hingga 8 pagi.

Sumber: riderchris.com

3. Pantai Karambunai

Sumber: riderchris.com

Jika korang lebih suka lokasi yang bukan tumpuan pelancong, korang boleh ke pantai Karambunai untuk melihat sunset dan melakukan aktiviti seperti berjoging di tepi pantai.

IKLAN
Sumber: riderchris.com

4. Bukit Bonduk

Sumber: riderchris.com

Terletak kira-kira 21Km dari KK, Bukit Bonduk atau dikenali sebagai Bukit Botak/Gundul di Sepanggar merupakan salah satu lokasi mendaki terbaik untuk melihat matahari terbenam yang menghadap ke Teluk Sepanggar.

5. Kota Kinabalu Waterfront

Foto: Tripoto

Lokasi paling mudah yang terletak di tengah bandar, KK Waterfront juga antara tempat yang boleh dikunjungi untuk melihat matahari terbenam.

6. Rooftop Hotel Le Meridien

Foto: Hello Sabah

Jika korang menginap di hotel ini, jangan lepaskan peluang untuk ke rooftop bagi menyaksikan keindahan sunset di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu.

IKLAN

7. Horizon Sky Bar

Foto: Sutera Harbour Resort

Terletak berhampiran pusat bandar dan bersebelahan dengan Laut China Selatan memberi kelebihan kepada pengunjung untuk merasai pengalaman melihat keindahan matahari terbenam di lokasi ini.

Ha, macam menarik juga kan tempat-tempat yang kami senaraikan ini. Sekiranya korang ke Kota Kinabalu bolehlah cari port terbaik untuk berehat menenangkan fikiran sambil melihat matahari terbenam.

Sumber: (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN

**

Nah, ada lagi satu pengumuman yang kami ingin kongsikan. Bagi gadis-gadis Sabah yang berumur antara 18 hingga 25 tahun dan mempunyai bakat terpendam dalam bidang hiburan, jangan lupa hadir ke sesi uji bakat pencarian Dewi Remaja 2022 di The Palace Hotel, Kota Kinabalu pada 12 dan 13 Mac ini.

Mungkin tahun ini wakil dari Sabah bakal bergelar juara Dewi Remaja, siapa tahu kan!