Telefon pintar seakan sudah menjadi nyawa bagi kebanyakan daripada kita.

Lagi-lagi dikala musim Perintah Kawalan Pergerakan ini, rasanya kita lebih memegang telefon bimbit berbanding objek lain. Disebabkan oleh rasa obses ini, telefon pintar boleh menjadi punc utama tragedi seperti kemalangan jalan raya jika tidak berjaga-jaga.

ARTIKEL BERKAITAN : 43.4 % Rakyat Malaysia Guna Telefon Ketika Memandu, Video Kemalangan Ini Boleh Insafkan Kamu… – REMAJA

Pelajar Cipta Robot ‘Mata Ketiga’ Khas Bagi Yang Obses Dengan Telefon

IKLAN

Disebabkan itu, seorang pelajar dari Korea Selatan telah mencari satu penyelesaian bagi masalah obses terhadap telefon pintar ini iaitu dengan mencipta ‘Mata Ketiga’.

Paeng Min Wook, 28, telah mencipta robot yang dipanggil sebagai ‘Mata Ketiga’. Ia dilekatkan pada dahi mereka yang obses dengan telefon demi mengelakkan mereka daripada terlanggar sesuatu dan mengalami kecederaan semasa berjalan.

IKLAN

Peranti tersebut dilaporkan akan membuka ‘kelopak matanya’ apabila merasakan kepala pengguna ditundukkan untuk melihat skrin telefon . Apabila pengguna berada dalam jarak satu hingga dua meter dari sebarang objek bahaya atau halangan, ia akan berbunyi untuk memberi amaran.

Lalu, ‘Mata Ketiga’ ini merupakan teknologi yang relevan dengan masyarakat sekarang yang sememangnya obses dengan telefon masing-masing.

IKLAN

 

Cuba bayangkan jika ia digunakan oleh pekerja penghantar makanan seperti FoodPanda atau GrabFood. Rasanya teknologi ini dapat mengelakkan kemalangan jiwa yang selalu berlaku akibat tidak menumpukan perhatian kepada jalan di hadapan.

Sumber: Reuters

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI