Drama siri Korea Squid Game menjadi trending di Netflix selepas hanya baru dua hari tayangan berjaya meraih tempat pertama dalam senarai Top 10 TV Show mengalahkan Hometown Cha Cha Cha dan Money Heist.

Tidak dinafikan, konsep survival thriller ini berjaya mencuri hati penonton kerana penuh dengan babak-babak suspen yang membuatkan ramai tidak berganjak daripada menonton hingga ke episod akhir.

Squid Game ialah permainan kanak-kanak tradisional masyarakat Korea pada zaman 70an- 80an yang melibatkan fizikal di mana ada pihak penyerang dan pihak bertahan.
Permainan ini dinamakan Squid Game kerana pemain akan melukis pelbagai bentuk geometri atas tanah (bulat, segi tiga, petak) untuk menghasilkan bentuk seakan sotong.

7 Drama Siri Survival Ala Squid Game Yang Boleh Korang Tonton

Drama bersiri ini mengsisahkan tentang Ki-Hoon (Lee Jung-Jae) dipecat daripada pekerjaannya dan hidupnya berubah sengsara. Dia mendapat tahu tentang permainan survival rahsia dengan hadiah yang ditawarkan sebanyak 45.6 bilion won (RM 167 juta) kepada pemenang. Lalu, Ki-Hoon memutuskan untuk menyertai permainan itu.

Namun, disebalik permainan itu, ramai yang akan terkorban sekiranya mereka tidak berjaya ke peringkat seterusnya. Ha, gila kan?

Untuk korang yang sudah habis menonton Squid Game, berikut kami senaraikan antara drama thriller lain ‘ala-ala’ Squid Game yang menarik untuk ditonton.

1. Liar Game 1 & 2

IKLAN

Pelajar kolej yang jujur Kanzaki Nao dijemput untuk menjadi sebahagian dari “Liar Game”, di mana pemain akan menipu satu sama lain untuk memenangi 100 juta dolar. Dia kemudian bertemu dengan penipu ahli Akiyama Shinichi, dan akhirnya bekerjasama dengannya.

2. Battle Royale

Pelajar kelas 9 dari sekolah menengah Jepun dipilih untuk bertanding sebagai pemain dalam “Battle Royale.” Secara paksa dibawa ke sebuah pulau yang ditinggalkan, para pelajar diberi senjata untuk saling menyasarkan selama tiga hari. Siapa yang akan bertahan?

3. Alice In Borderland

Siri aksi Jepun Alice In Borderland mengisahkan tentang seorang lelaki yang bernama Alice, mendapati dirinya bersaing dalam permainan survival di Tokyo dystopian. Untuk hidup, dia dan pemain lain harus menyelesaikan satu siri permainan kejam.

IKLAN

4. As The God’s Will

Seorang pelajar, Shun Takahata tiba-tiba menjadi sebahagian daripada permainan survival yang melibatkan individu yang sudah bosan dengan kehidupannya. Kematian menanti bagi pemain yang kalah.

5. The Sacrifice Dilemma-Above

Sekumpulan pelajar mencari jalan untuk bertahan setelah satu suara mengumumkan bahawa mereka semua hanya mempunyai satu jam untuk hidup, kecuali jika mereka berjaya mendapatkan penggorbanan.

IKLAN

6. The Werewolf Game: Death Game’s Operator

Orang yang direkrut dan diculik dianggap sebagai bahagian daripada “Werewolf Game,” di mana pemain mempertaruhkan nyawa mereka, sementara orang kaya meletakkan pertaruhan mereka kepada siapa yang akan menang dan siapa yang akan kalah.

Masalah timbul apabila pengendali Masamune mendapat tahu bahawa seorang pelajar perempuan bernama Yuzuki Natsume, bekas pelajarnya adalah salah seorang pemain. Dia kemudian berusaha menyelamatkannya.

7. Cube

6 orang dikurung di dalam bilik berbentuk kubus misteri. Mereka tidak tahu mengapa mereka dikurung di dalam bilik, tetapi mereka cuba melarikan diri dari kubus misteri itu. Sekiranya mereka tidak dapat menguraikan kodnya, mereka tidak akan keluar dari kubus.

Ha, kalau korang memang individu yang gemar menonton filem-filem suspen macam ni, bolehlah cuba untuk menonton drama-drama yang kami cadangkan ini.

Selamat menonton!

Sumber: (1)

Show emotes
IKLAN